ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Magyar kultúra napja és KKK-ülés Délvidéken

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
kkk.gif

Zentán tanácskoztak a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai január 25-26-án, egyúttal részt vettek a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett magyar kultúra napi rendezvényen.

A VMMSz, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínházzal Együttműködésben hagyományosan valamelyik január 22-höz közeli hétvégén szervezi ünnepi gáláját. Ezt évek óta megelőzi egy Kárpát-medencei Kulturális Fórum, melyet 2019-ben a II. Rákóczi Ferenc-emlékév jegyében hirdettek meg. Gondi Martina (VMMI) és Sutus Áron (VMMSz) köszöntői után felkért előadóként Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, mgr. Hajnal Jenő, a magyar nemzeti kisebbség szerbiai önkormányzatának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elnöke, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Kiemelt Programok Igazgatósága vezetője számolt be a 2018-as évről és vázolta fel a 2019-es terveket. Ezt követően a Kárpát-medence közművelődési szervezeteinek képsivelői is lehetőséget kaptak, hogy röviden beszámoljanak az eredményekről és tervekről – erre részletesen a másnapi üléssorozaton került sor, a Fórum közönsége Huszár László (Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet) és dr. Széman Péter (EMKE) gondolatait hallgathatta meg.


Fotó: Fülöp Dóra, Szarajevó

Ugyancsak hagyományosan a magyar nyelv napi gála keretében adják át a VMMSz Magyar Életfa Díját, Plakett elismerését és Aranyplakett kitüntetését, továbbá ekkor hirdetik ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is.


Fotó: Fülöp Dóra, Szarajevó

Szombaton reggel 9 órakor egy szlavóniai kutatás megbeszélésével kezdődött a műhelymunka, mely után a délelőtti megbeszélésre velünk maradtak a volt Jugoszláv tagállamok magyar diaszpórájának képviselői is. Délután már csak szűken a KKK tagszervezetei (a felvidéki Csemadok – Szlovákiai Magyar Közművelődési és Társadalmi Szövetség, az EMKE – Közép-erdélyi Magyar Művelődési Intézet, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet; illetve stratégiai partnerként az NMI), valamint az ifjúsági szervezetek, csoportok képviselői (úgynevezett Kicsi Kerekasztal) ültek össze megbeszélni a 2019-es teendőket. A futó, illetve tervezett programok kívül – amilyen a 4 határon át című, hungarikumonról szóló vetélkedő, vagy a 2019-ben V. kiadásához érkező Kultivál – sor került az NMI programjaihoz való csatlakozás lehetőségek megtárgyalására, a 2019. évi munkatervek egyeztetésére, valamint nem utolsó sorban egy közös KKK stratégiai terv kidolgozására.

A szigorúan vett szakmai programot este oldott beszélgetés követte.


Fotó: Facebook / VMMI

 

-szer-

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés