Kulturális Ifjúsági Filmnap – EMKISZ Diákfilmszemle

A Filmnap alapvető célja, hogy egy olyan fórumot biztosítson a fiatal filmkedvelőknek, ahol egyrészt a nagyközönség előtt is bemutathatják munkáikat, másrészt neves rendezőktől, operatőröktől és egyéb szakemberektől kaphatnak építő javaslatokat a technikájuk és tudásuk fejlesztésére.

A Kulturális Ifjúsági Filmnap, azaz a KIF 2017-ben indult, akkor még csak egyszerű filmpályázatként. 2019-ben, a KoFi beindítása után merült fel egy, a középiskolásokat külön is megszólító program ötlete, így indult el ebben az évben az EMKISZ Diákfilmszemléje. Ugyanebben az évben a szervezőcsapat egy filmes nagydíj, a Fischer István díj kiadásáról is döntött, a díjat a zsűri által legjobbnak ítélt alkotás kapja meg, bármelyik kategóriában is legyen nevezve.

A Filmnapon és Diákfilmszemlén való részvétel a pályázók szempontjából egyetlen alapvető feltételhez kötött: olyan munkát kell leadni, amely valamilyen módon az erdélyi kultúrához kötődik. A pályázatnak két állandó tematikája van, amihez a nevezett filmek kapcsolódhatnak: nemzetiségi/kisebbségi lét és kultúra, valamint épített/tárgyi örökségünk. Ezeken belül több altéma is meghatározható, mint például a néphagyományok aktív élete, a kisebbségi kultúra megnyilvánulásai, városfejlődés épületek funkcióin keresztül bemutatva, régi terek/épületek új kontextusba helyezése, helyi/megyei/régiós értéktárba felvett értékek megjelenése a mindennapi életben, értékrendek megjelenése és továbbélése a mindennapokban vagy a virtuális térben, stb. Ezen kívül minden évben van egy sajátságos tematikája is a pályázatnak, ez 2019-ben a '89-es forradalom.​

2019-től a nevezők két kategóriában, a „sima” Filmnapos pályázatra vagy a Diákfilmszemlére nevezhetnek. A 16-19 éves pályázók eldönthetik, hogy melyik kategóriában szeretnék megmérettetni a filmjüket, a 19 év fölötti pályázók filmjeit (35 éves korig) csak a Filmnap pályázatán fogadjuk. Telefonnal készült filmek nevezését alapvetően a Diákfilszemlére fogadjuk, a felsőbb korosztályi kategóriában telefonnal készült film esetén külön indoklást kérünk benyújtani a választott formátum kapcsán (a film szinopszisa résznél leírható).

A pályázat menete:

A pályázati űrlap elérhető ide kattintva.

Határidő: 2019. december 8., 23:59

A jelentkezés kritériumai:

A pályázatra minden 16-35 év közötti erdélyi lakos benevezhet. A középiskolások (16-19 éves korosztály) döntésük szerint mérkőzhetnek meg a diákfilmszemlén vagy a „felnőtt” mezőnyben.
A beküldött pályamű saját szellemi termék és magyar nyelvű alkotás kell legyen.
Egy pályázó maximum három filmet küldhet be.
A pályamű nem lehet korábbi, mint 2017.
Nem tartalmazhat gyűlöletbeszédet, nem lehet rasszista, szexista, felbujtó vagy bármilyen más sértő jellegű.
A film műfaját illetően megkötés nincs, bátorítjuk a ritkábban használt műfajok és technikák felhasználását.
A beküldött alkotás a megadott témák legalább egyikéhez kell igazodjon.
A film alkotójától eltérő jogtulajdonok (pl. zene) forrásának feltüntetése kötelező.​

Formai követelmények:

DCP-kópia, HD képminőség esetén: 1080p vagy 720p, h264-es kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4 kópia.
SD képminőség esetén: 576i MPEG2-es kódolású, standard/magas bitrate-tel sűrített .mpg kópia.
Sztereó hang.
Lehetőség szerint román felirat a képre égetve.
A film maximum 30' hosszúságú lehet.​

FIGYELEM!

A Diákfilmszemlére beküldött alkotásoknál külön műszaki követelmény nincs; a maximum filmhossz itt is 30'. 

További információk találhatóak a KIF Facebook oldalán vagy kérhetőek az [email protected] e-mail címen.