ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Konferencián és műhelymunkán Debrecenben

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
insta kép.jpg

Amint arról a közösségi oldalakon beszámoltunk, múlt héten nemcsak Lakitelken képviseltette magát az EMKE, hanem a debreceni Dukró Mátyás Emlékkonferencián és két EFOP-os pályázat műhelymunkáján is részt vett.

Munkatársunk, Széman Emese Rózsa kulturális referens a július 28-29-én rendezett Durkó Konferencia Képzés és művelődés határon túl I. című szekciójának Barabási Tündével (BBTE, Székelyudvarhely) közösen volt szekvióvezetője, majd Könyvturi | élőKönyvtár – egy életképes kezdeményezés (nem csak) fiataloknak címmel tartott előadást a Közösség – fejlesztés szekcióban.


Forrás: durkokonferencia.hu

Másnap, július 29-án délelőtt plenáris kerekasztalbeszélgetésen járták körbe a közösségi művelődés a Kárpát-medencében témát. A beszélgetés levezető elnöke Juhász Erika volt (tanszékvezető főiskolai docens, DE BTK – kultúrakutatási és képzési igazgató, NMI Művelődési Intézet NKft.), a résztvevők pedig: Kárpáti Árpád, ügyvezetői szakmai tanácsadó, NMI Művelődési Intézet NKft.; Széman E. Rózsa, kulturális referens, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (Erdély, Románia); Gabri Rudolf, elnök, Nagykapos és Vidéke Társulás (Felvidék, Szlovákia); Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke (Vajdaság, Szerbia); Kepe Kocon Lili, igazgató, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (Muravidék, Szlovénia). A beszélgetésen az elcsatolt területek képviselői felvillantották régiójuk magyarságának lehetőségeit és nehézségeit, az 1990 óta tartó időszakbeli változásokat és jövőbeni terveket. Kárpáti Árpád az NMI határon túlra irányuló programjáról beszélt, kiemelve az Erdélyben mintaprogramként elinduló közművelődési szakemberképzési sorozatot, valamint a tervezett Wesselényi-programot.


Forrás: Facebook

Pénteken délután és szombat délelőtt a KultúrÁSZ Közhasznú Egyesület által koordiált Egyetemes kultúra (EFOP-5.2.2-17-2017-00065), valamint a Nullpont Kulturális Egyesület által koordinált Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás (EFOP-5.2.2-17-2017-00066) című projektek harmadik műhelymunkájára került sor, melyekben Erdélyből az EMKE-n kívül a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Kallós Alapítvány, a TÉKA Alapítvány valamint a nagybányai Teleki Magyar Ház partnerek. A két projekt Kelet-Közép-Európa kulturális és felnőtt tanulási tapasztalatait veszi számba és keresi a fejlődési, fejlesztési lehetőségeket.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés