Kárpát-medencei Kulturális Fórum Zentán

2016. január 14-16. között ünnepelték Zentán a Magyar Kultúra Napját, illetve tartották meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, ezúttal „Stratégiai képzési világok a Kárpát-medencében” címmel.

A fórumon elsőként Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője szólalt fel, röviden ismertetve a határon túli régiók számára előkészített képzési programokat. Őt követte Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, aki az NMI által létrehozott képzési csomagokról beszélt, majd Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza Folklór Osztályának osztályvezetője mutatta be a kézműves- és népi hagyomány-oktatói képzéseket. A fórumon szót kaptak még a Kárpát-medence régióiban működő művelődési intézetek vezetői, ismertetve az egyes régiókban elért eredményeket és a még fennálló problémákat.

A fórumot Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökének szavai zárták. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a XXI. században a legfontosabb a nemzeti identitás megőrzése, és ezt csak közös erővel, összefogással lehet elérni.

Az ebédet követően tartotta meg a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal az évkezdő beszélgetését. A délelőtti fórumon elhangzottakból inspirálódva két tematikát érintve folyt a beszélgetés. Eldőlt a KKK legnagyobb éves rendezvényének, a Kultiválnak a sorsa, ezt 2016. augusztus 25-28. között szervezi meg a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendván. A második témakör a régiós és közös képzéseket ölelte fel. A találkozón végül két típusú képzésre bólintottak rá a résztvevők, az egyik az intézetek vezetőinek és munkatársainak közös továbbképzése, a másik a régiókra lebontott, helyi igények mentén kialakított képzéssorozat a régióbeli szakemberállomány fejlesztésére.

 

Széman Péter, elnök