Kárpát-medencei közművelődési fórumot tartottak Zentán

Zenta

2024. január 26. pénteken került sor a Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepségére melyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit. A következő napon, szombaton, az ünnephez kötődően, a Kárpát-medencei meghívott vendégekkel kulturális fórumra került sor a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székházában. A magyar kultúra napja alkalmából ez már hagyománnyá vált, hogy rendszeresen találkoznak Zentán a Kárpát-medence magyar közművelődési intézményeinek képviselői, az ernyőszervezetek, a civil szervezetek képviselői és stratégiában gondolkodva arra az évre vonatkozóan megbeszélik a közös feladatokat. Az eseményen jelen voltak a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet képviselői, valamint anyaországi, horvátországi, felvidéki, észak-macedóniai és boszniai magyar szervezetek képviselői. Az EMKE képviseletében Széman Péter elnök és Ács Zsolt irodavezető utazott Zentára.

A fórum első felében Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának kultúrával megbízott tagja, ismertette a vendégekkel a hamarosan elfogadásra kerülő Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiát. Az esemény ezt követően két szekcióban zajlott, megtartották a Kárpát-medencei közművelődési kerekasztal fórumát, valamint az ernyőszervezetek tanácskozását.

A célja a kulturális fórumnak és a közművelődési kerekasztal ülésnek az, hogy a szervezetek együtt gondolkodjanak a Kárpát-medencében a magyar nemzeti identitásban. Arra keressék ilyenkor a megoldást, hogy hogyan lehet a közművelődési feladatokat előbbre vinni, tervezni, fejleszteni úgy, hogy közös programokat valósítanak meg. A mostani megbeszélésen két munkacsoportban zajlott a tevékenység, a közművelődési kerekasztalhoz tartozó intézetek (erdélyi, szlovéniai, felvidéki és vajdasági intézetek) együtt beszélték meg az idei tevékenységet, a civil szervezetek pedig a VMMSZ koordinálásával tekintették át az ez évi feladatokat.