ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Könyvbemutató | Kabán Annamária – Mózes Huba: Tárt kapukhoz fényösvény viszen. Dsida Jenő költészete és műfordításai

Dsida Jenő – plakát

Kabán Annamária – Mózes Huba: Tárt kapukhoz fényösvény viszen. Dsida Jenő költészete és műfordításai című kötetének bemutatására kerül sor 2018. augusztus 23-án, csütörtökön, 16.30 órakor, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.). A szerzőkkel Bartha Katalin Ágnes irodalomtörténész beszélget.

Dsida Jenő költészetének koroktól, divatoktól, irodalmi kánonoktól függetlenül mindig is voltak hívei és rajongói. Annak a költő-nemzedéknek a tagja, amely a magyar líra két világháború közötti történetében kitüntetett fejezetet alkot. József Attila (1905), Radnóti Miklós (1909) tartozik e nemzedékhez, az erdélyiek közül Szemlér Ferenc (1906) és Szabédi László (1907).

A Tárt kapukhoz fényösvény viszen: Dsida Jenő költészete és műfordításai című kötet a személyes életút ismertetését ötvözi a versvilágokba való kalauzolással (a zsengéktől a posztumusz megjelent költeményekig, műfordításokig), a művek elemzésével, motívumvizsgálattal, az életmű recepciójával; mégpedig úgy, hogy közben a Dsida-filológia rejtelmeibe avat, és a függelékben korábban nem közölt dokumentumokat tesz közzé, amelyek a költői életút néhány fontos vonatkozásainak feltérképezését segítik, további kutatásokat ösztönöznek.

A Kabán-Mózes szerzőpárossal folytatott beszélgetésen nemcsak az életmű esztétikai dimenzióiról, hanem Dsida Jenő életútjának eddig kevésbé ismert vonatkozásairól is szó lesz. A kíváncsi publikum, Dsida Jenő költészetének szeretői olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy miért viselte a költő Dsida Aladár és csengeri Tóth Margit fiaként több éven át a Binder családnevet, ki áldotta meg házasságkötését Imbery Melindával a kolozsvári Szent Mihály templomban, s a költő Pénztárfüzetében milyen tételek szerepeltek bevétel-kiadás rovatok között a halála előtti év telén?

A IX. Kolozsvári Magyar Napok keretében sorra kerülő eseményre szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget!
***
A rendezvény szervezője az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület

Az esemény Facebook-oldala


 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés