Kölcsey Ferenc-díjat adományoztak Muzsnay Árpádnak

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2020. június 25-i önkormányzati határozatának értelmében a szombaton, szeptember 12-én Zajtán megrendezett Megyenapon Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke kezéből ünnepélyes keretek között vehette át Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa,  a szomszédos magyarországi megye rangos Kölcsey Ferenc- díját.

 Térségben gondolkodó és cselekvő három évtizedes közművelődési tevékenységét jutalmazták e díjjal, hiszen az évenkénti sződemeteri és szatmárcsekei Kölcsey-megemlékezések, a majtényi Rákóczi-ünnepségek, vagy a tiszacsécsei és börvelyi Móricz-napok mindig szerves részei voltak a két megyén messze túlmutató, a színes, de oszthatatlan összmagyar kultúra közös népszerűsítésének.

Közéleti, politikai és egyházi személyiségek tisztelték meg az országhatárokon átívelő ünnepséget, melynek fénypontja az I. világháború hősei tiszteletére emelt emlékmű leleplezése és megáldása mellett a megye gazdasági, politikai, közéleti és művelődési életéhez kötődő jeles, meghatározó személyiségek számára megítélt és adományozott kitüntető díjak átadása volt, az tette sokak számára emlékezetessé.

 Jelenlétével és ünnepi szónoklatával többek közt Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (ugyancsak a díjazottak közt szereplő) szenátora, Pataki Csaba, a romániai Szatmár Megyei Tanács elnöke, Schönberger Jenő, Szatmárnémeti római katolikus megyéspüspöke, valamint, a romániai testvértelepülés: Lázári polgármestere és alpolgármestere: Lengyel István és Béres Antal is megtisztelte a zajtai ünnepséget.

 Országos jelentőséget adott a rendezvénynek a budapesti Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszéde, valamint a térség vezetőivel az ünnepséget megelőzően és azt követően folytatott, a Kárpát-medence térségünk távlatait egyengető megbeszélése.

Muzsnay Árpád köszönetet mond mindazoknak, akiknek része, szerepe volt abban, hogy évtizedes tevékenységét a világ bárhol élő és tevékenykedő magyarjai összetartozását jelképező nemzeti imánk szerzőjéről elnevezett kitüntetéssel jutalmazták. Reméli, hogy az együttgondolkodásnak és –cselekvésnek töretlen és kézzelfogható folytatása lesz. 

Borítóképen: Tánczos Barna, RMDSZ szenátor és Muzsnay Árpád, EMKE főtanácsos