MVMSZ szakmai nap Egerben

MVMSZ konf Eger Csaplaros

2022. évi első félévi szakmai napját és közgyűlését tartotta május 11-12-én Egerben, a Ziffer Sándor Galériában a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, melynek, emlékházai révén, az EMKE is pártoló tagja. Egyesületünket dr. Széman Péter elnök és dr. Széman Emese Rózsa, az Szabédi Emlékház vezetője képviselte.


Kedd délben a már most is szépen felújított, de folyamatos munkálatok alatt álló egri várban levő 1552 étteremben kezdődött a program, majd a köszöntők és az MVMSZ közgyűlése után vette kezdetét a szakmai délután, mely sok izgalmas információt tartogatott, elsősorban az MVMSZ által elindított és koordinált Magyar Géniusz Programról.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, miniszteri biztos A Petőfi 200 és a Magyar Géniusz Program címmel tartott előadást, melyben kitért a lehetséges támogatásokra, illetve a két projekt összefonódásaira, általános kultúrpolitikai környezetbe ágyazva előadását. Fekete Péter, kultúráért felelős (leköszönő) államtitkár az eddigi eredményekről és a további, immár ismét a Fővárosi Nagycirkusz berkeiben létrejövő együttműködési lehetőségekről beszélt. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos az új kormányzati ciklus elején felmerülő tervekről, feladatokról és lehetőségekről beszélt. Kapcsolódva az lőtte levőkhöz, Szende László, az EMMI Múzeumi főosztályának vezetője az együttműködési lehetőségeket, kormányzati terveket vázolta fel.

A délután második része kiemelten a Magyar Géniusz Programról szólt. Csapláros Andrea, az MVMSZ elnöke és Végh Katalin, az MVMSZ titkára, a kiállítás főkurátora, projektvezető Géniusz-programot mutatták be, előbbi magáról a projektről, utóbbi a kiállításról adott részletesebb információkat. Szelei Mónikától Zöldy Gergellyel végzett munkája során szerzett látványtervezési tapasztalatokat ismerhették meg a résztvevők egy olyan sokhelyszínes vándorkiállítás kapcsán, amelynek alapterülete a különféle helyszíneken 300 és 500 nm között mozog. Szűcs Annamária és Várkonyi Éva A Magyar Géniusz Program országos marketing és kommunikációs stratégiája – A Kárpát-medencei MVMSZ tagok két évnyi közös PR munkájának koncepciója címmel mutatta be munkájukat. A délután végén a jelenlévő, újonnan felvett tagintézmények mutatkoztak be.

Az este folyamán, illetve másnap délelőtt kötetlen szakmai beszélgetésekkel folytatódott a program, fegyver- és viseletbemutatóval, borkóstolóval, vár-, valamint Török Fürdő látogatással fűszerezve.

 

-szer-