Adalékok a bonchidai Bánffy-kastély építéstörténetéhez

ifj D. Gy. könyvbemutató Bánffy

Könyvbemutató és előadás

2022. április 29-én, pénteken, 18.30 órától Dávid Gyula építész tart előadást és mutatja be Adalékok a bonchidai Bánffy-kastély építéstörténetéhez című, a Polis Könyvkiadó gondozásában 2021-ben megjelent könyvét a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

A Bánffyak bonchidai kastélyának építéstörténete több évszázadra nyúlik vissza, romlásának drámája is évtizedekig tartott, s lassan egy új generáció nőtt fel azóta, hogy a kastély helyreállítása elkezdődött.

A könyvbemutató alkalmából vetített képes előadásában ezen a több százéves történeten kalauzol végig a szerző, aki így vall a kötet megjelenése kapcsán: „Bonchida és a Bánffyak neve az évszázadok alatt annyira összefonódott, hogy gyakran kerülnek jelzőként egymás mellé. De nem igazán lehet tőlük sem elszakadni; nekem legalábbis nem sikerül. Igaz nem is próbáltam. Az elmúlt húsz évben megjelent kötetek is erről szólnak; tízévente arról, hogy nem akarok tőlük elszakadni. 2001-ben jelent meg az első Bonchida-könyv s tulajdonképpen a mostani «adalékok» az abban összegyűjtötteket egészítik ki, az akkori tudásunkhoz ad hozzá. De különösen az utóbbi százötven esztendő történetéhez.”

Az eseményt követően a szerző dedikálja a könyvét.

Szeretettel várunk mindenkit!
***
A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook-oldalunk
A Györkös Ház közönsége
A Györkös Ház eseménynaptára
Polis Könyvkiadó