Idén is megemlékezünk Kölcsey Ferencről

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szorgalmazására a három évtizedes hagyományokhoz híven a születésnapját megelőző pénteken megemlékezünk Sződemeteren Kölcsey Ferencről.

2021. augusztus 6-án délután 17:00 órakor kezdődő „Közös örökségünk Kölcsey” című programot Meleg Vilmos nagyváradi színművész Himnusz szavalata, Csűry István nagyváradi református és Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspökök igei köszöntője nyitja.

Kölcsey életútja, mához szóló és közös örökségként tekinthető példás közéleti és irodalmi pályafutása adja majd meg az alaphangját a magyarországi Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az ausztriai Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője, a pozsonyi Duray Miklós közíró, felvidéki magyar politikus, valamint Mile Lajos kolozsvári főkonzul beszédének.

A szónokokat a Szatmár megyei Szamos folyóirat Szamos Diákirodalmi Körének Kölcsey-művek összeállítása követi, fellép ugyanakkor a tasnádi Hepehupa Néptáncegyüttes és a Tasnádi Klasszikus Duó.

Kölcsey szobránál díszőrséget állnak: a szatmárnémeti 44. számú Dsida Jenő és a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai.

Az idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezés az EMKE és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör mellett a tasnádi Ady – Kölcsey Kulturális Egyesület, a sződemeteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ, Tasnád RMDSZ – szervezete, Sződemeter Polgármesteri Hivatala és a szülőfalu Református Egyházközsége társszervezésében valósul meg.

Az ünnepi programot megelőzően, majd pedig a rendezvényt záró koszorúzást követően a Kulturális Központ Kölcsey-kiállítása tekinthető meg.

A szervezők az ünnepségen résztvevőket arra kérik: tartsák be a világjárvánnyal kapcsolatos előírásokat, a kiállítás megtekintésére maszkot, a tűző nap, vagy eső miatt pedig ernyőt hozzanak magukkal.

MINDENKIT SZERETETTEL HÍVUNK ÉS VÁRUNK A KÖLTŐ SZÜLŐFALUJÁBA !