Harminckettedjére emlékeztünk Szabédi Lászlóra

Szabédi Nap 2023 koszorúk

2023. május 12-én tartotta az EMKE, a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségével társszervezésben a XXXII. Szabédi Napot, ez alkalommal csupán Kolozsváron. 

Fél öt körül már szép számú érdeklődő gyűlt össze a Szabédi László Emlékház udvarán, hogy leróják tiszteletüket a 116 évvel ezelőtt született költő, újságíró előtt. Ez alkalommal, ahogyan Széman Péter köszöntőjáben kiemelte, Szabédi mellett az eseménysorozatot elindító Kántor Lajosra és a nemrégiben elhunyt Pomogáts Bélára is emlékeztek a jelenlévők.

Negyed hatkor a Házsongárdi temető bejáratánál találkoztak mindazok, akik szerettek volna fejet hajtani Szabédi és testvére, Székely Róza sírjánál. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy a sírnál ft. Kovács István unitárius püspök mondott néhány gondolatot. 

Hat órakor egy igazán fiatalos lendületű konferencia vette kezdetét. Az előadások előtt köszöntötte a résztvevőket Marinka Viktor konzul (Magyarország Főkonzulátusa, Kolozsvár), Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Egyed Emese, az Erdélyi Múzeum-Egyesület I. szakosztályának elnöke; valamint megtisztelt jelenlétével Azzola Katalin, a polgármesteri hivatal képviseletében.

Csóka-Antal Erika előadásából (A GIF-ek és a popkultúra, avagy a popkulúra hatása az animált GIF-ekre) megtudtuk, hogy a vizuális kultúránk és a könnyen fogyasztható vizuális termékek (filmek, klipek, de akár politikai videók stb.) ismerete, a belőlük kiragadott jelenetek dekódolása a látott GIF-ek (kis mozgó képek) többrétegű értelmezését teszik lehetővé, ugyanakkor mindenféle előzetes tudás nélkül is használhatók az online, írott kommunikációnk élőszerűvé tétele céljával. Téglás Hunor arról beszélt (A videójátékok általános vizsgálata történelmi hitelességük szempontjából. A BBTE MTI hallgatói közösségének videójátékos tendenciái), hogy a komolyan felépített videójátékok, nyilván kellő kritikai szemlélettel, alkalmazhatók lennének a történelem, művészettörténet, sőt, földrajz vagy akár az irodalom oktatásában is. Mindezek után Rusu Szidónia, a Rodosz frissen megválasztott elnöke rávilágított, hogy a digitalizált világ előnyeit nem mindenki tudja kiélvezni (Híd vagy szakadék? A mesterséges intelligencia és a digitális egyenlőtlenségek).

A konferenciát lezáró kerekasztal-beszélgetésen Balázs Imre József egyetemi oktató, Rusu Szidónia és Szabó Ilona egyetemi hallgató Széman Emese Rózsa moderálásával a kutatások élményszerűségéről, a kutatóműhelyek előnyeiről, valamint a digitalizáció fontosságáról beszélgettek. Szó került a Szabédi Kézirattár még feltáratlan anyagaira is, illetve hogy milyen körülmények között volna lehetséges egy központban összefogni az erdélyi (romániai) magyar irodalmi kutatásokat. 

A hagyományoktól eltérően a 2023-an évi Szabédi Napot egy rövid koncert zárta a Yolkában. A Ráczné Fekete Ilona vezette püspökladányi Black Rose Projekt két tagja, Ujvári Orsolya és Gyányi István a Petőfi200 projekt keretében, a Petőfi Klub eseményeként érkezett Kolozsvárra. Dalaikkal meghitt, ugyanakkor könnyed hangulatot teremtettek, méltó lezárásaként az ünnepi alkalomnak.

 

Képek a Facebook-oldalunkon »

 

-szer-