Györkös Mányi Albert emlékkiállítás Sárospatakon

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak-magyarországi képviselete rendszeresen szervez kiállításokat Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Az elmúlt években számos olyan emlékezetes kiállítást valósítottak meg, amelyeket Nagybányán, Kolozsváron, Nagyenyeden mutattak be a magyar-magyar együttműködés jegyében. (Erről részletesen olvashatnak az ITT letölthető pdf-ben.)

A legújabb kiállítást Sárospatakon az Új Bástya Rendezvénycentrumban (Szent Erzsébet út 3.) nyitja meg A Művelődés Háza és Könyvtára valamint a Sárospataki Képtár az EMKE-vel közösen.

A május 10-én, szerdán, 17 órakor nyíló tárlaton az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza mutat be egy bő válogatást Györkös Mányi Albert művészetéből.

Köszöntőt mond Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, és dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke.

A kiállítást Kós Katalin, az Emlékház vezetője nyitja meg.

A kiállítás július 31-ig tekinthető meg.

A művész képei ITT láthatóak, részletesen Györkös Mányi Albertől részletesebben ITT  és ITT olvashat.

Kántor Lajos irodalomtörténész, műkritikus 1995-ben megjelent monográfiájában így ír: „A nagytehetségű erdélyi festőművészhez, Györkös Mányi Alberthez, fiatalkori betegségét leszámítva, kegyes volt a sors: olyan közegben élhetett, ahol – előbb a szentlászlói református család és a faluközösség, majd festőnő felesége s a zenéhez és a képzőművészethez közelállók révén – egy kialakult erkölcsi és esztétikai értékrendhez igazodhatott, hogy aztán maga is értékőrzővé, elsődleges értékek teremtőjévé váljék. Új otthona, a város, a műemlékekben gazdag, fejlett irodalmi-művészeti-tudományos élettel rendelkező Kolozsvár friss élményeket nyújtott a festő számára is. Munkahelye, a művészeti középiskola, az egykori ferences rendházban, többszörösen is ezt a levegőt árasztotta. Nem csoda hát, ha az időközben festőművésszé érett Györkös a történelmi műemlék épületekben s a világi és egyházi muzsika otthonaiban második ihletforrására talált.”


Új Bástya Rendezvénycentrum

A Művelődés Háza és Könyvtára

Sárospataki Képtár

EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház