ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Györkös Mányi Albert emlékkiállítás Sárospatakon

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Györkös Mányi Albert emlékkiállítás Sárospatakon – plakát

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Észak-magyarországi képviselete rendszeresen szervez kiállításokat Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Az elmúlt években számos olyan emlékezetes kiállítást valósítottak meg, amelyeket Nagybányán, Kolozsváron, Nagyenyeden mutattak be a magyar-magyar együttműködés jegyében. (Erről részletesen olvashatnak az ITT letölthető pdf-ben.)

A legújabb kiállítást Sárospatakon az Új Bástya Rendezvénycentrumban (Szent Erzsébet út 3.) nyitja meg A Művelődés Háza és Könyvtára valamint a Sárospataki Képtár az EMKE-vel közösen.

A május 10-én, szerdán, 17 órakor nyíló tárlaton az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza mutat be egy bő válogatást Györkös Mányi Albert művészetéből.

Köszöntőt mond Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, és dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke.

A kiállítást Kós Katalin, az Emlékház vezetője nyitja meg.

A kiállítás július 31-ig tekinthető meg.

A művész képei ITT láthatóak, részletesen Györkös Mányi Albertől részletesebben ITT  és ITT olvashat.

Kántor Lajos irodalomtörténész, műkritikus 1995-ben megjelent monográfiájában így ír: „A nagytehetségű erdélyi festőművészhez, Györkös Mányi Alberthez, fiatalkori betegségét leszámítva, kegyes volt a sors: olyan közegben élhetett, ahol – előbb a szentlászlói református család és a faluközösség, majd festőnő felesége s a zenéhez és a képzőművészethez közelállók révén – egy kialakult erkölcsi és esztétikai értékrendhez igazodhatott, hogy aztán maga is értékőrzővé, elsődleges értékek teremtőjévé váljék. Új otthona, a város, a műemlékekben gazdag, fejlett irodalmi-művészeti-tudományos élettel rendelkező Kolozsvár friss élményeket nyújtott a festő számára is. Munkahelye, a művészeti középiskola, az egykori ferences rendházban, többszörösen is ezt a levegőt árasztotta. Nem csoda hát, ha az időközben festőművésszé érett Györkös a történelmi műemlék épületekben s a világi és egyházi muzsika otthonaiban második ihletforrására talált.”


Új Bástya Rendezvénycentrum

A Művelődés Háza és Könyvtára

Sárospataki Képtár

EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés