GYÖRKÖS 100 | Kiállításmegnyitó és emlékezés Tordaszentlászlón

Györkös 100 – Tordaszentlászló

Időpont2022. július 31., vasárnap, a 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően (11:30 óra körül)
Helyszín: a tordaszentlászlói egyházközség tanácsterme
***
A 2022-es év folyamán GYÖRKÖS 100 címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervez az EMKE
Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert Emlékháza, névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével.

A programsorozattal arra törekszünk, hogy az alkotó teljes életművét művészettörténeti elemzések tükrében ismertessük meg úgy, hogy jelen legyenek Györkös Mányi világának népszerű és ismert alkotásai, ugyanakkor művészetének eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutassuk.

Az emlékév nyitóeseményeként egy nagyszabású életműkiállításra került sor a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban, ahonnan a kiállított képek egy része a Maros Megyei Múzeumba vándorolt tovább.

AZ EMLÉKÉV KIÁLLÍTÁSSOROZATÁNAK HARMADIK ÁLLOMÁSA TORDASZENTLÁSZLÓ, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója.

A 2022. július 31-én, vasárnap, a 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően az egyházközség tanácstermében megnyíló tárlatra a festő szülőfaluja által ihletett alkotásokból válogattunk. Ezen festmények egyrészt az emlékházban őrzött hagyaték darabjai, másrészt magán-, illetve köztulajdonból származnak, és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok.

A rendezvényen felszólalnak:
Balázs Attila tordaszentlászlói református lelkész, az esemény házigazdája
Dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE elnöke
Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere
•  Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora

A tordaszentlászlói kiállítás megnyitóján is bemutatjuk az emlékév két kötetét: az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című, három nyelvű, hatvan festménynek a László Miklós fotográfus által készített színes reprodukcióját tartalmazó katalógust, amelyet a kolozsvári megnyitóra állítottunk össze, valamint a Györkös Mányi Albert metszetei című albumot, amely a Polis kiadó gondozásában jelent meg a 2021-es év végén.

A könyvek bemutatása után levetítjük a Tóth Orsolya által szerkesztett és rendezett, Györkös Mányi Albert életéről, illetve a róla elnevezett emlékházról szóló dokumentumfilmet.

Szeretettel várunk mindenkit!
***
A kiállítás megtekinthető 2022. augusztus 7-ig
***
A rendezvény szervezői az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a tordaszentlászlói egyházközség.
***
A rendezvénysorozat fő támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Carola Egyesület

További támogatók azon belföldi, illetve külföldi magánszemélyek és intézmények, akik felajánlották a tulajdonukban lévő Györkös Mányi-festményeket a kiállításokra.
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

https://culture.hu/hu/sepsiszentgyorgy
https://www.facebook.com/magyarintezetsepsi