GYÖRKÖS 100 | Kiállításmegnyitó Csíkszeredában

Györkös 100 – Csíkszereda

A kiállítás 2023. február 1-ig látogatható.
***
Hargita Megye Tanácsa
, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet, Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának csíkszeredai bemutatójára, 2023. január 19-én, csütörtökön 18 órakor a Megyeháza Galériába (Csíkszereda, Szabadság tér 5. sz.).

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyíló tárlatot Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, valamint Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, a kiállítás kurátora nyitják meg, valamint bemutatják az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című katalógust és a Györkös Mányi Albert metszetei című albumot is.

A művész születésének 100. évfordulóján az EMKE által Kolozsváron működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Györkös 100 címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervezett.

A program célja, hogy a 2022-es és 2023-as év folyamán több helyszínen is bemutassa Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, ugyanakkor a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is, a nagyközönség elé tárva e különösen ihletett alkotói pálya gyümölcseit.

A centenáriumi évben a kiállítás eddigi helyszínei voltak: Kolozsvár, Marosvásárhely, Tordaszentlászló, Sepsiszentgyörgy, Barót, Bukarest, Székelyudvarhely.

A tárlat kettős vonalvezetéssel és jellegzetes, a művészi pályát körülhatároló mezsgyék szerint épül fel. A Megyeháza Galériában látható képek a szülőföld, Tordaszentlászló közösségformáló erejét jelenítik meg. Sajátos györkösi témák vonulnak fel a klasszikus megformálásától a szürreális álomképekig. Újdonságukat a magángyűjtők és közintézmények által elsőízben kiállított, györkösi univerzumon belül is különutas festmények adják meg. Egy másik vonulat tematikailag a választott haza, ahol Kolozsvár épített öröksége jelenik meg, alcímként a Gótika árnyékában témakört gyűjtöttük egybe, valamint a finn állam által is hivatalos elismerésben részesített Kalevala eposzát.

A kiállítás 2023. február 1-ig, a nap bármely órájában látogatható.

Szervezők:
Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ. Megyeháza Galéria, EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Cultura Nostra Egyesület
A rendezvény főtámogatója :
Magyar Művészeti Akadémia
Támogatók:
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, RMDSZ – Communitas Alapítvány

Az esemény Facebook-oldala