SAJTÓVISSZHANG

Vaku nélkül – Radovics János fotókiállítása Kolozsváron

Fekete-fehér életképeket tekinthetünk meg Radovics János Vaku nélkül című fotókiállításán – a tárlat június 9-ig látogatható a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Campus – Szabadság, 2023. május 25.

Arcképek Petőfiről – a hiteles ábrázolástól a tudatos képformálásig

Sokat sejtetett, de keveset árult el a Györkös Mányi Albert Emlékházban szerdán délutánra meghirdetett beszélgetés címe, „A Petőfi emlékszoba” – érdeklődésünket végül kielégítve érezhettük, hiszen a virtuálisan bennünk kialakult „emlékszobát” számos újdonsággal és érdekességgel gazdagíthattuk tovább.
Szabadság, 2023. május 12.

Megjelent Dáné Tibor második világháborús emlékiratkötete

A Györkös Mányi Albert Emlékházban április 19-én, szerdán mutatták be Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című, a Lector Kiadó gondozásában megjelent kötetét, a szerző második világháborús emlékeinek lejegyzését, éppen az író születésének századik évfordulóján.
Campus – Szabadság, 2023. május 1.

Albert Györkös Mányin Kalevala-aiheiset maalaukset | Györkös Mányi Albert Kalevala-festményei

Györkös Mányi Albert erdélyi-magyar festőművész 13 Kalevala-témájú festménysorozata két hétig lesz látható a helsinki Liszt Intézetben.
www.stadissa.fi, 2023. április 28.

Írott „láttamtánc” – Bemutatták Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című kötetét

Április 20-án délután fél hétkor a Dáné Tibor-emlékév jegyében (születésének századik évfordulójára emlékezve) az író háborús emlékiratait összefoglaló kiadványt mutattak be Kolozsváron, az EMKE Györkös Mányi Albert emlékházában. A Tatár-hágó előtere című válogatást Vallasek Júlia szerkesztő, irodalomtörténész és Berekméri Árpád-Róbert hadtörténész méltatták.
Helikon, 2023. április 24.

Gyakran álmodott a háborúról, az éjszakai villámláskor azt hitte, ismét a harctéren van

Dáné Tibor kolozsvári író bajtársi kötelességének érezhette második világháborús emlékeinek lejegyzését. Utolsó munkájában, amelynek teljes megjelenését már nem érte meg, azokról az élményekről ír, amelyeket 21 éves híradó tisztként szerzett a galíciai fronton, a hadikórházban, majd fogolyként. A szerző születésének századik évfordulója mellett a kötet megjelenésének különleges aktualitást ad az is, hogy a leírt hadszintér ma is háborúban álló országhoz, Ukrajnához tartozik.
Trenstelex, 2023. április 20.

A Tatár-hágó előtere – Dáné Tibor híradó tiszt emlékiratai

Vallasek Júlia irodalomtörténész nagyapja, Dáné Tibor második világháborús híradó tiszt emlékiratait szerkesztette kötetbe, A Tatár-hágó előtere címmel. A háborús történetektől, a nagyapa meséin át, a "katonásdin" túl a világháború borzalmáig - átfogó beszélgetés a szerkesztővel.
Erdélyi Figyelő, 2023. április 19.

Egy híradó tiszt emlékiratai – A Tatár-hágó előtere

Szerdán este fél 7-től mutatják be Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című emlékirat-kötetét Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Kolozsvári Rádió, 2023. április 17.

Kalotaszegtől a Kalevala álomvilágáig Kiállítás Györkös Mányi Albert alkotásaiból a finnországi Kuhmoban

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás  2023. április 4-én, kedden 18 órakor a finnországi Kuhmo város kulturális központjában. A Rúnaének-Akadémia (Runolaulu-Akatemia) által szervezett tárlat a Helsinki Magyar Kulturális Központ, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet együttműködésével valósult meg.
Élő Székelyföld, 2023. április 4.

Mozaik, 2023. február 21.

László Tibor Horváth Csaba történésszel beszélget az 1785 és 1852 között élt Méhes Sámuelről.
Bukaresti Rádió, 2023. február 21.

Szellemi örökségünk védelmében

A professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel a Györkös Mányi Albert Emlékház szervezésében tartott előadást Horváth Csaba történész.
Kolozsvári Rádió, 2023. február 6.

Orth Éva operaénekes: a színpad volt az életem

Régi operaelőadások és a régi Szamos-parti város hangulatai elevenedtek meg a Prospero-páholyban szerdán este: a páholy idei első vendégével, Orth Éva operaénekessel a rendezvénysorozat ötletgazdája, Demény Péter író beszélgetett a Györkös-emlékházban.
Szabadság, 2023. február 4.

Utazás a lepkék birodalmába Vizauer Csabával

A Györkös Mányi Albert Emlékház beszélgetéssorozata, a Nyitott szemmel újabb állomásának vendége ezúttal Vizauer Csaba „lepkész” volt: az Ománba és Ecuadorba is eljutott terepbiológus nemcsak külföldi beszámolói miatt volt izgalmas, hanem azért is, mert tisztább képet kaptunk a romániai lepkepopulációk változásáról és a természetvédelmi területek kialakulásáról is.
Maszol.ro, 2023. január 28.

Györkös Mányi Albert centenáriumi kiállítása a Megyeháza Galériában

Nyolcadik állomásához érkezett a Györkös Mányi Albert életművét bemutató kiállítás: a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi tárlatok után tavaly év végén Székelyudvarhelyen láthatta a közönség a művész hagyatékából válogatott tárlatot, tegnap Csíkszeredában, a Megyehá
Hargita Népe, 2023. január 19.