SAJTÓVISSZHANG

„Az operaénekesként töltött életem szép és izgalmas volt”

Negyvenkilenc év színpadi jelenlét – ebből huszonhárom Kolozsváron, huszonhat Debrecenben –, számtalan szerep, többféle műfajban való jártasság jellemezte Simon Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera egykori mezzoszopránjának életútját. A 83 éves művésznő volt a Demény Péter által létrehozott Prospero-páholy vendége április 4-én a Györkös-emlékházban.
Szabadság, 2024. április 6.

Írott tojás az ünnepi asztalra

A húsvéthoz tartozó többszörös szimbolikával bíró díszes tojások ünnepre hangolják az elkészítőjüket és azt is, akit majd megajándékoznak vele. A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár programsorozata 15 éve kínál alkalmat az elkészítési módok elsajátítására, illetve a hagyomány továbbadására.
M1, 2024. április 1.

Bemutatkozott a Kalotaszegi Varróműhely: megélni és őrizni a hagyományokat

Zsúfolásig megtelt szerda este Kolozsváron a Györkös Mányi Albert Emlékház, ahol Kós Katalin, az emlékház vezetője nyitotta meg a Kalotaszegi Varróműhely kiállítását.
Szabadság, 2024. február 29.

Kalotaszegi varrottasok Bánffyhunyadtól Kolozsvárig

A Kalotaszegi varróműhely kiállítását 2024. február 28-án este fél hétkor nyitják meg, kalotaszegi táncosok közreműködésével, és március 22-ig tekinthető meg a Republicii (volt Majális) utca 5. szám alatti Györkös Mányi Albert emlékházban.
Kolozsvári Rádió, 2024. február 26.

Madách Kolozsváron

2024. január 25-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából megjelent új kiadású „Az ember tragédiája” című könyv bemutatójával nyílt kiállítás. Az új változat a Kriterion és a Honterus könyvkiadók gondozásában jelent meg díszkötésben, az eredeti nyelven kívül még német fordításban is, Orth István nagyszebeni grafikusművész illusztrációival.
culture.hu, 2024. február 8.

200. évfordulós, illusztrált díszkiadásban jelent meg Az ember tragédiája

Dupla könyvbemutatóra várták a vendégeket múlt csütörtökön a Györkös Mányi Albert Emlékházba, ahol Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatták be.
Agnus Rádió, 2024. február 5.

Az ember tragédiája – Orth István alkotásai kiállítótérben és a Kriterion Kiadó köteteiben

Nagyon sok szövegében korszerű Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye, amely új kiadásban és két nyelven jelent meg a Kriterion Kiadónál. A szövegek aktualitását Orth István grafikusművész több technikával készült alkotásai is hűen tükrözik. Ez is szóba került a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban kiállítással egybekötött könyvbemutatót megelőzően, az Erdélyi Figyelő stúdiójában.
Erdélyi Figyelő, 2024. január 26.

Tizenöt éves a JelesNapTár

Tizenöt éve tartották Kolozsváron az első JelesNapTár találkozókat a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Kolozsvári Rádió, 2024. január 11.

Barangolás térben és időben Kós Károly nyomában, születésének 140. évfordulója alkalmából

2023. december 7-én Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel a Györkös Mányi Albert Emlékház meghívottai, Jánó Mihály ismert művészettörténész, a Székely Nemzeti Múzeum képtárának egykori főmuzeológusa és Vargha Mihály neves képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum jelenlegi igazgatója mutatta be Kós Károly Sepsiszentgyörgyhöz kötődő építészeti munkásságát.
Szabadság, 2024. január 10.