ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Gyászhír – elhunyt Kallós Zoltán néprajztudós

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
kalloszoltan.jpg

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megrendülten értesült tiszteletbeli tagja, Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Magyar Corvin-lánc birtokos néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze elhunytáról.

Az 1926-ban a Kolozs megyei Válaszúton született Kallós Zoltán egyike a 20. század legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar népzenegyűjtőinek. Példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként részesült tavaly március 15-én Kossuth Nagydíjban. Kallós Zoltán 2017-ben elnyerte az Európai Unió Kulturális Öröksége kitüntetését, az Europa Nostra díjat is, akárcsak a közönségdíjat.

Az EMKE tisztletbeli tagjává 2010-ben, a tagság első ízbeni odaítélésekor választották.

Isten nyugtassa Kallós Zoli bácsit!


2016-ban, 90. születésnapján így köszöntötték Kallós Zoltánt, Zoli bácsit a Kolozsvári Magyar Operában rendezett gálaműsor fellépői és közönsége, kedves nótájával:

fordulj kedves lovam napszentület felé
úgyse jövünk többet soha visszafelé
messze földre megyek elbujdosok innet
szép szülőhazámat nem látom meg többet

Ugyancsak 90. születésnapja alkalmából született kulturális referensünk, Széman E. Rózsa írása a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus zenei blogján, a PlayLiszten, Világítótorony a tengernyi igazságtalanság korában – ​Kallós Zoltán 90 éves címmel.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés