Finomságok hétvégéje a Nagyszebeni ASTRA szabadtéri múzeumban

Szent István napján kezdődött a 11. Hungarikum Napok Nagyszebenben. A négynapos rendezvénysorozat A megújulás lendülete című fotókiállítással kezdődött a Nagyszebeni Református Templom Galériában és a Kovászna Megyei Heveder Banda és a Százlábú Néptáncegyüttes fellépésével zárult az ASTRA szabadtéri múzeumban.  

A megújulás jegyében kezdődtek a Hungarikum Napok augusztus 2o-án Nagyszebenben. A reformáció szellemét idéző fotótárlatot a Sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Központja jóvoltából jutott el Nagyszebenbe. Vörös T. Balázs antropológus beszélt a kiállított fotók értékéről és üzenetéről. Az EMKE - Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke, dr. Ábrám Zoltán augusztus 2o-ának fontosságát méltatta. Serfőző Levente, a szervező HÍD Egyesület elnöke a kulturális és gasztronómiai események új, járványügyi korlátozásokhoz alkalmazkodó, korszakáról beszélt. A megnyitón Marcel Constantin Luca, Szeben Megye Tanácsának alelnöke és Louis Guermond fotóművész is felszólalt.

Pénteken kezdődtek a szabadtéri események az ASTRA Skanzenben. A Hungarikum Napok második napjának hangsúlyos rendezvénye a több mint 50 kézműves és őstermelő kiállítása és vásárára volt. A látogatók kovács-, fazekas-, szövő és egyéb műhelyeken vehettek részt. A Kalibáskő Erdei Iskola íjászattal szórakoztatta a gyerekeket, de nem maradhatott el a hagyományos magyar jurta felépítése sem. Az Anacronism nagyszebeni csoport középkori bemutatót tartott, de a falumúzeumba látogatók azt is megtudhatták, miként éltek a katonák békeidőben, a középkorban. Az érdeklődők magyar ínyencségeket és helyi termékeket is kóstolhattak péntektől vasárnapig: finom erdélyi pálinkát, kézműves sajtokat, csokoládét, kézműves sört, mézeskalácsot, mézet, levendula likőröket és egyéb finomságokat kínálták a vendégeket.

A Hungarikum Napok szombatja a gulyásfőzésről szólt. 16 csapat iratkozott fel az idei főzőversenyre: hagyományos magyar gulyással illetve más magyar ételek elkészítésére lehetett jelentkezni. A zsűri 2 órán át kóstolta és értékelte a versenyzők főztjeit, miközben a színpadon a kolozsvári Operettissimo Együttes és a Sepsiszentgyörgyi Százlábú Együttes előadásaiban gyönyörködhetett a közönség.

A XI. Hungarikum Napok gulyásfőző versenyének első díját a hagyományos gulyás kategóriában a segesvári Homo Novus Egyesület nyerte meg. A csapat első alkalommal vett részt a nagyszebeni főzőversenyen, és ínycsiklandozó babgulyást készítettek. A második díjat a „Sare si Piper” (Só és Bors) és a Hudin 4 csapatok kapták. A Máthémanufaktúra által készített gulyásleves érdemelte ki a III. helyezést. A Más magyar ételek kategóriában a Marosvásárhelyi TVR csapata nyerte meg az első díjat. A II. helyezést az EMKISZ - Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületének Ifjúsági Szervezete érdemelte ki egy újraértelmezett babgulyással. Az EMKISZ elnöke, Tamás Csilla az „Ez az utca szebeni” című nótát adta elő a múzeum színpadán. A III. díjat a szebeni Food Monkey csapata vitte haza egy ínyenc halászlé elkészítéséért cserébe. A HÍD Egyesület minden csapatnak megköszönte a részvételt: a Phoenix Team-nek, a Ceaunul Fermecat Reloaded-nek, a Tonal Egyesület és Kincsásó csapatának, valamint Nagy Attilának és csapata, aki az egyesület vendégei számára főzött.

Az XI. Hungarikum Napok rendezvénysorozata vasárnap ért véget chef-ek által készített gombaleves, rókagombás pörkölt és marhagulyás tálalásával. A fiatal erdő a Heveder banda magyar népzenéjétől visszhangzott, a Százlábú Néptáncegyüttes pedig tánccal fokozta a közönség hangulatát. A HÍD Egyesület képviselői köszönetet mondtak a partnereknek a támogatásért és az önkéntes csapatnak a megfeszített munkáért.

A fesztivál ideje alatt a szervezők mindent megtettek az óvintézkedések betartása érdekében, maszkokat és kézfertőtlenítőt biztosítottak és felkérték a résztvevőket, hogy tartsák be a 2 méteres távolságot.

A Hungarikum Napok főszervezője a HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete, társszervező: ASTRA Múzeum. A műsort Nagyszeben Polgármesteri Hivatala és Szeben Megye Tanácsa támogatják.
További támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, RMDSZ – Communitas Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Nemzeti Művelődési Intézet Magyarország, Radóczy Mária Galéria Budapest.

Forrás: 2020 HÍD Egyesület – Magyar Ház