Fagottal magyarul | kamarazeneest

Fagottal magyarul

Időpont: 2020. március 5., csütörtök, 18.30 óra
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

Herpay Ágnes (fagott) és Huszics Ibolya (zongora) pécsi művészek kamarazene estjére kerül sor 2020. március 5-én, csütörtökön, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.)

A Fagottal magyarul című előadás keretében 20-21. századi magyar zeneszerzők műveiből hallhatunk válogatást. Közreműködik Ujfalusi Ivett fagotton.

Műsoron:

  • Takács Jenő: Sonata missoulana
  • Kovács Zoltán: Elégia és tangó – Hommage à Piazzolla fagottra és zenekarra
  • Selmeczi György: La suite en brief
  • Vajda János: Intermezzo
  • Reményi Attila: Egypercesek 2 fagottra
  • Fekete Gyula: Kalocsai lányok
  • Selmeczi György: Zenedarabok Phil Marlowe-nak

Szeretettel várunk mindenkit!
***
Herpay Ágnes fagottművész a szabad művészetek doktora (DLA), a Zeneakadémia elvégzését követően került Pécsre. 1984 óta a pécsi zenekar, jelenlegi nevén a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője. Tanárai voltak többek közt: Janota Gábor és Vizsolyi Lívia fagottművészek, Kurtág György zeneszerző, Czidra László furulyaművész, Simon Albert karmester, Kroó György zenetudós, Botvay Károly gordonkaművész, Láng István zeneszerző, Szabó Miklós karnagy. Mesterdoktori hangversenye 2004. május 25-én volt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Zenekari munkája mellett számos hangversenyen fellép, ősbemutatókat tartalmazó szólóesteket ad a pécsi Művészetek Házában. Korábban fellépett a Pécsi Szimfonikus Zenekarral, Mozart, Weber és Vivaldi több fagott versenyének szólistájaként. Többször közreműködött Mozart, ill. Haydn Sinfonia Concertante darabjaiban. Szólóestje volt a Tavaszi Fesztivál keretén belül Sopronban és Kaposváron. Élő egyenes adásban játszotta a Bartók rádióban Weber fagott versenyét, európai bemutatóként játszotta Andre Mehmari brazil zeneszerző fagottversenyét a Pannon Filharmonikusokkal. A kamarazene területén fúvósötössel lépett fel a legtöbbet, de más összeállítású formációkban is közreműködött, például Stravinsky A katona története c. darabjával a Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Pannon Filharmonikusok művészeivel. Más zenekarok munkájában is részt vett (pl. a Weiner-Szász kamarazenekar, Győr- és Szegedi Szimfonikus Zenekarok). A vendégszereplés nyitotta meg számára a historikus hangszerekkel való megismerkedés lehetőségét és az előadásmód régi-új területeit is a Vashegyi György vezette Orfeo zenekarban, ahol több alkalommal klasszikus korabeli historikus fagotton játszott. Különösen fontos számára a XX-XXI. századi magyar zene népszerűsítése, ezért minden szólóestje tartalmaz legalább egy kortárs darabot. Több ősbemutató és sok naprakész (második) előadás fűzödik a nevéhez. Kortárszenei hangversenysorozatot szervez a szerzők aktív részvételével. Herpay Ágnes mindezek mellett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docense és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanára. Korábban Nemzeti alaptantervet, valamint fagottiskolát is írt, melynek új, kibővített változata most készült el. Számos nemzetközi kurzuson oktatott. Munkásságát a következő díjakkal jutalmazták: a Pannon Filharmonikus Zenekar Lickl díja (2016), Pécs Város Művészeti Díja (2008), Artisjus Díj a kortárs zene oktatásáért (2008), a Pannon Filharmonikus Zenekar-Pécs közönségdíja „A legkedvesebb muzsikus” (2007), Év zenekari művésze (2006), Bartók Béla - Pásztory Ditta díj (1998), Pécsi Szimfonikus Zenekar Művészeti Nívódíj (1989).

Huszics Ibolya évtizedek óta Herpay Ágnes kamarapartnere, sok ősbemutató és hangverseny zongoristája. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán fejezte be, valamint a PTE filozófia szakán is diplomát szerzett. Jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanára és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának zongoraművésze.

Ujfalusi Ivett a dunaújvárosi zeneiskolából került a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, Herpay Ágnes növendéke lett egészen az egyetemi diploma megszerzéséig. Jelenleg a Budapesti Bocskai István Református Oktatási Központ zenetanára.
*** 
A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja