Erdélyi értékek a Magyar Értékek Napján

Az EMKE képviselte az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságot a IV. Magyar Értékek Napján Budapesten, 2019. szeptember 7-én.

Az értékfeltárás eredményeit összegző szakmai konferenciával kibővítve, új célcsoportok bevonásának érdekében rendezte meg 2019. szeptember 7-én a Kárpát-medencei magyar értékeket bemutató IV. Magyar Értékek Napját a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet Budapesten, a Szent István Bazilikában, valamint a Pesti Vigadóban. Az egész napos, több száz fellépőt és közreműködőt bevonó program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának felelősségére.


A program 10 órakor a Szent István Bazilikában kezdődött, ahol az ünnepi szentmise után a V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntötte a jelenlévőket, melyet ökumenikus terményáldás  követett. Magyarország megyéi, valamint az elszakított területek képviselői a térségre jellemző terményekkel megrakott kosárral, népviseletben érkeztek – az EMKE két munkatársa, Kovács Lilla kalotaszegi, Széman Emese Rózsa mezőségi viseletet öltött magára. A terményáldást orgonakoncert zárta.

Délután 3 órakor a Pesti Vigadó termeit vették birtokba az értékőrzők és -életők. A második emeleti Díszteremben Megtartó értékeink címmel kezdődött konferencián Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, dr. Mernyei Ákos miniszteri biztos, dr. Kovács István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, dr. Simicskó István kormánybiztos, V. Németh Zsolt, dr. Havasi János rádiós médiaszolgáltatási igazgató, dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója valamint Farkas Zoltán „Batyu” Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész előadása mellett számos előadóművész, együttes és zenekar tette színessé a napot. A Díszterem melletti Északi teremben pedig a Kárpát-medence, s benne Magyarország térképére elhelyezett értékkosorakat lehetett megtekinteni. A kosarak tartalmát a rendezvény után jótékony célokra ajánlották fel.

A negyedik emeleten a Makovecz-terem adott otthont az értékasztalok kiállításnak, ahol minden megye és külhoni értéktár bemutathatta legjellegzetesebb tárgyait, terményeit, itt-ott kóstolni is lehetett – az erdélyi asztalnál pl. kukoricamálét és szépvízi telemeát, de meg lehetett csodálni többek között a kalotaszegi és torockói varrotast, széki, szilágysági, valamint nyárádmenti szőtteseket, kalotaszegi és korondi cserépedényeket. A legnagyobb érdeklődésre mégiscsak egy doboz Illy kávé tarthatott számot, hiszen legtöbben nem tudták, hogy hogy került oda. Illy Ferenc, a vákuumcsomagolás és a presszógép feltalálója, az Illy kávé megalapítója a mai politikai Erdély területén, Temesváron született, az I. világháború után került Triesztbe.

Beszámoló az NMI honlapján»
Képek az NMI Facebook-oldalán»

-szer-
Fotók: EMKE