EMKE-borklub | Szeremley László, Badacsony

Időpont: 2019. március 6., szerda, 19 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

Az EMKE-borklub márciusi vendége
a badacsonyi Szeremley pincészet!

Kedves Borbarát!
Aki fürdőzött valaha a Balaton vizében, alighanem találkozott a Badacsony vulkáni kúpjának lenyűgöző látványával. Aki pedig közelebbről is szemügyre vette, tapasztalhatta, hogy a szőlő is igencsak otthonosan érzi magát ezen az istenáldotta helyen. Bizony-bizony, immár Probus császár óta! Nos, a Szeremley-birtok a Balaton északi partján, a badacsonyi tanúhegy lejtőin szemet-lelket gyönyörködtető környezetben terül el. Szeremley Huba hosszas külföldi (többek között perzsiai és nigériai) tartózkodás után a 90-es évek elején tért haza ide, gyermek-és ifjúkora helyszínére. A családban – mint Badacsonyban ez általános volt – a borkészítés természetes foglalatosság volt. Ezt a korábbi hobbiborászkodást váltotta fel az 1992-ben létrehozott családi borászati vállalkozás. 60 hektáron gazdálkodik a pincészet; hangsúlyosan őshonos fajtákkal foglalkoznak (budai zöld, kéknyelű), és olyanokkal, amelyek már olyan régóta bizonyítanak a vidéken, hogy már helyinek számítanak (olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, pinot noir). A minőség iránti elkötelezettség természetes módon irányította őket a tagjait igencsak megszűrő Pannon Bormíves Céh kebelébe. Boraiknak csodás, enyhén ásványos jellegű íz-és illatvilágot kölcsönöz a vulkanikus, bazalttörmelékes talaj.

A borokat, a pincét a borászat társtulajdonosa és ügyvezetője, Szeremley László mutatja be.
Borsor:

  • Badacsonyi Olaszrizling – 2015
  • Szeremley Rizling (olasz+rajnai) – 2017
  • Badacsonyi Szürkebarát – 2016
  • Badacsonyi Kéknyelű – 2009
  • Badacsonyi Pinot Noir – 2015
  • Óvörös – 2017
  • Zeus (kései szüret) – 2003

Időpont: 2019. március 6., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)

Részvételi díj: 50 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket március 4-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,

Vincze László
programfelelős

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja