ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

EMKE-borklub | Losonci Bálint, Mátrai borvidék

Losonci_Balint_kep.jpg

Időpont: 2019. november 6., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

KEDVES BORBARÁT!

NOVEMBERI VENDÉGÜNK LOSONCI BÁLINT, A MÁTRAI BORVIDÉK KIEMELKEDŐ BORÁSZEGYÉNISÉGE!

Losonci Bálintot rendkívül megnyerő, szelíd, szerény embernek és kiváló, környezettudatos borásznak ismertem meg. Maga ekképpen vall kis pincéjéről: „15 éve működő első generációs családi kisbirtok Gyöngyöspatán, a Mátrai borvidéken. 8 hektáron gazdálkodunk, befektető és nagy bankkölcsön nélkül, 2014 óta a teljes birtokon bioban gazdálkodva. Nincs gyomirtó, műtrágya, rovarirtó és felszívódó növényvédőszer. Nagyon alacsony, átlag 1 kg/tőke terhelés tőkénként a maximális minőség érdekében (a magyar ipari átlag kb 5 kg). Kíméletes préselés, kézi szüret, kis kénen kívül semmilyen adalékanyag a borászkodásban. Az összes bor saját termesztésű szőlőből készül és szűretlen, derítetlen. A metszés lényegét, a hajtásválogatást és a préselést magam végzem a maximális minőség jegyében. Legfontosabb termőhelyünk a Gereg-dűlő, különleges, andezites-meszes-agyagos egyveleg, nagyon összetett, mély ízű, hosszan érlelhető borokat ad.”

Borai magukért beszélnek, s hogy ez másokat is meggyőzött, jelzi, hogy 2011-ben Losonci Bálint elnyerte az Év Borászfelfedezettje címet.

Az EMKE-borklub közönségének a következő nagyszerű borsorral kedveskedik:

  • Parola 2018 (narancsbor): héjon erjesztett Zöldveltelini, finomseprőn érlelve tartályban.
  • Hárslevelű 2017: héjon erjesztett (ősi kaukázusi borkészítési módszer, magasabb csersav, sav, színanyag és extrakttartalom, mélyebb, hosszabb utóíz, hosszabb eltarthatóság).
  • Pinot Noir 2018: nagyrédei svájci klón a kétharmada, gyöngyöspatai Gereg-dűlőből származó az egyharmada, 10 nap héjon erjesztés, ez a mi „ivóborunk”.
  • Syrah 2018: a geregi ültetvényünk szűztermése, vagyis a kis három éves szőlőtőkék első termése, alig 70 dkg volt egy-egy tőkén. Buja, fűszeres, gyümölcsös, de tartalmas vörösbor.
  • Cabernet Franc 2017: Diós-dűlő Gyöngyöstarján, 50 éves tőkék, 0,5 kg/tőke terhelés, 8 hét héjon erjesztés, érlelés egy évig 225 l-es magyar tölgyfahordóban. Komplex vörösbor.
  • Kékfrankos 2016: A Gereg legtetején van az ötven éves ültetvény, 0,5 kg/tőke terhelés, egy hónap héjon erjesztés, érlelés 2 évig kisméretű magyar tölgyfahordóban. Pincénk nagyágyúja.

Részvételi díj: 45 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket nov. 4-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős

 

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés