EMKE-borklub | Losonci Bálint, Mátrai borvidék

Időpont: 2019. november 6., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

KEDVES BORBARÁT!

NOVEMBERI VENDÉGÜNK LOSONCI BÁLINT, A MÁTRAI BORVIDÉK KIEMELKEDŐ BORÁSZEGYÉNISÉGE!

Losonci Bálintot rendkívül megnyerő, szelíd, szerény embernek és kiváló, környezettudatos borásznak ismertem meg. Maga ekképpen vall kis pincéjéről: „15 éve működő első generációs családi kisbirtok Gyöngyöspatán, a Mátrai borvidéken. 8 hektáron gazdálkodunk, befektető és nagy bankkölcsön nélkül, 2014 óta a teljes birtokon bioban gazdálkodva. Nincs gyomirtó, műtrágya, rovarirtó és felszívódó növényvédőszer. Nagyon alacsony, átlag 1 kg/tőke terhelés tőkénként a maximális minőség érdekében (a magyar ipari átlag kb 5 kg). Kíméletes préselés, kézi szüret, kis kénen kívül semmilyen adalékanyag a borászkodásban. Az összes bor saját termesztésű szőlőből készül és szűretlen, derítetlen. A metszés lényegét, a hajtásválogatást és a préselést magam végzem a maximális minőség jegyében. Legfontosabb termőhelyünk a Gereg-dűlő, különleges, andezites-meszes-agyagos egyveleg, nagyon összetett, mély ízű, hosszan érlelhető borokat ad.”

Borai magukért beszélnek, s hogy ez másokat is meggyőzött, jelzi, hogy 2011-ben Losonci Bálint elnyerte az Év Borászfelfedezettje címet.

Az EMKE-borklub közönségének a következő nagyszerű borsorral kedveskedik:

  • Parola 2018 (narancsbor): héjon erjesztett Zöldveltelini, finomseprőn érlelve tartályban.
  • Hárslevelű 2017: héjon erjesztett (ősi kaukázusi borkészítési módszer, magasabb csersav, sav, színanyag és extrakttartalom, mélyebb, hosszabb utóíz, hosszabb eltarthatóság).
  • Pinot Noir 2018: nagyrédei svájci klón a kétharmada, gyöngyöspatai Gereg-dűlőből származó az egyharmada, 10 nap héjon erjesztés, ez a mi „ivóborunk”.
  • Syrah 2018: a geregi ültetvényünk szűztermése, vagyis a kis három éves szőlőtőkék első termése, alig 70 dkg volt egy-egy tőkén. Buja, fűszeres, gyümölcsös, de tartalmas vörösbor.
  • Cabernet Franc 2017: Diós-dűlő Gyöngyöstarján, 50 éves tőkék, 0,5 kg/tőke terhelés, 8 hét héjon erjesztés, érlelés egy évig 225 l-es magyar tölgyfahordóban. Komplex vörösbor.
  • Kékfrankos 2016: A Gereg legtetején van az ötven éves ültetvény, 0,5 kg/tőke terhelés, egy hónap héjon erjesztés, érlelés 2 évig kisméretű magyar tölgyfahordóban. Pincénk nagyágyúja.

Részvételi díj: 45 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket nov. 4-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős

 

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja