EMKE-borklub | Koczor Pincészet, Balatonfüred

Borklub_december

Időpont: 2023. december 13., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház
(Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 70 lej
Kötelező az előzetes bejelentkezés a lennebb látható levélcímen!
***
Utolsó kóstoló 2023-ban!
Kedves Borbarát!
Vendégünk a Koczor Pincészet a balatonfüred-csopaki borvidékről!

A Balaton északi partja borászat szempontjából a Kárpát-medence egyik legizgalmasabb területe. A részben éghajlati, de főleg a talajadottságok szempontjából sokszínű térségben, viszonylag kis területen három borvidék szabdalja egymást négyfelé, igen markáns, egyedi jegyekkel.
Idei utolsó vendégünk, a Koczor Pincészet a három borvidék legkeletibbjének, a Balatonfüred-Csopakinak jeles képviselője. E borvidéknek sajátságok tekintetében a legjobbak mellett a helye, borász szemmel a nagy lehetőségek hazája ez.
A vidék kellemes, bűbájos és hívogató. A domboldalakon 150-200 éves présházak tanúskodnak arról, hogy valaha minden család érintett volt itt a szőlőművességben. Úgy tartották hajdanán, hogy aki tavasszal nem megy fel a szőlőhegyre metszeni, azt a szilveszter már a temetőben találja. Ma már nem ritka, hogy az is épségben átvészeli az évet, akinek nincs szőlője a környéken, de a borászok szerint ez csak a vakszerencse műve.
A fajták tekintetében hagyományosan „fehérboros” a vidék. Elsősorban olaszrizlinget, szürkebarátot és ottonel muskotályt szüretelnek a gazdák. Koczorék kilenc fajtával foglalkoznak 25 hektáron – elsősorban fehérekkel – Balatonfüred, Pécsely és Vászoly kiváló mikroklímájú dűlőiben. A többi térségbeli gazdához hasonlóan legfontosabbnak az Olaszrizlinget tartják, mert ők is vallják, hogy ez a szőlő testesíti meg leginkább a borvidék karakterét.

Az EMKE-borklub idei utolsó kóstolóján Koczor Kálmán, a pince tulajdonosa és borásza a következő izgalmas borsorral készül elvarázsolni bennünket:

  • Olaszrizling 2022
  • Impromtu (Olaszrizling-Semillon)
  • Allegro Kékfrankos Rozé 2022
  • Ottonel Muskotály 2022
  • Furmint 2022
  • Semillon 2022
  • Balatoni Rozália 2022
  • Vörös (Kékfrankos-Merlot) 2021
  • Aenigma (Késői szüretelésű Furmint-Semillon-Olaszrizling) 2017

Kiváló alkalom a karácsonyi és szilveszteri borbevásárlásra!
A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket dec. 11-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.
A rendezvény szervezője és házigazdája Vincze László, társszervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.
***
Az esemény Facebook-oldala
Az Emlékház Facebook-oldala
Közönségünk Facebook-csoportja
Az Emlékház honlapja
Az Emlékház eseménynaptára