EMKE-borklub | Furmint Február – előadó: Kézdy Dániel borszakíró

Borklub - Február Furmint

Időpont: 2024. február 7., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház
 (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 120 lej
Kötelező az előzetes bejelentkezés a lennebb látható levélcímen!

***

Kedves Borbarát!
Egy exkluzív este kiváló furmintokkal!
Vendégünk Kézdy Dániel, a Furmint Február mozgalom alapítója!

Talán nem tudja mindenki, hogy a február – már majdnem másfél évtizede – a furmint hónapja a Kárpát-medencében. Kellett már ez a figyelem ennek a kiemelkedő fajtának, hisz magunk sem ismertük, becsültük eléggé. Pedig bizony, ha Európa nyugati felén lenne a hazája, már rég világfajtaként tartanák számon, dehát a mi hűséges furmintunk megmaradt a miénknek: jellegzetesen Kárpát-medencei, jellegzetesen magyar, sőt, a legjobban aszúsodó magyar szőlőfajta.
„2010-ben, amikor a fiatal borszakíró, Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett erről a fajtáról, jobbára csak lelkes borászok mindennapjaiban élt. Mára szerencsére elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget rejtő derék magyar szőlőfajtával.
A furmint ugyanis képes a termőhely adottságait, a gazda lelkületét, mindezeken keresztül a magyar bor karakterét kifejezni. És az sem utolsó erény, hogy a fajtából szűrt bor több évtizedig is eltartható, miután a legkiválóbb évjáratok legszebben elkészített furmintjai közel húsz esztendősen is friss, dinamikus formájukat mutatják.”
(Ágoston Balázs)
Februári előadónk, Kézdy Dániel így vall magáról: „Közel 25 éve foglalkozom magyar borral és bormarketinggel. Olyan projektek elindításában volt részem, mint a Vinoport.hu, Hárslevelűk Éjszakája, Borsmenta.hu, Gastro Design Bazár, Tokaj – Emberek és dűlők (album), Aszú Prime stb. 2010-ben elindítottam Magyarország egyik legnagyobb beltéri rendezvénysorozatát, a Furmint Februárt. […] Ezeken a kóstolókon úgy próbálom összeállítani a sorokat, hogy sikerüljön bemutatni a furmint minél több arcát száraz borokon és a méltán híres édes borokon keresztül egyaránt.”

Az alábbi szép borsoron kívül még meglepetés is várható, sőt, minden kedves résztvevő értékes ajándékban részesül az előadó részéről!

  • Montium furmint 2022
  • Szóló-Dorogi When pigs fly furmint 2016
  • Somlói Vándor Celli furmint 2022
  • TR Palota furmint 2019
  • Bott bott-rytis 2016
  • Gizella szamorodni 2017
  • Árvay aszú 6p. 2010
  • Erzsébet Pince 6 puttonyos aszú 2013
  • +1 Dorogi Testvérek Lónyai muskotály 6 puttonyos aszú 2012

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket február 5-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.
A rendezvény szervezője és házigazdája Vincze László, társszervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.
***
Az esemény Facebook-oldala
Az Emlékház Facebook-oldala
Közönségünk Facebook-csoportja
Az Emlékház honlapja
Az Emlékház eseménynaptára