EMKE-borklub | Barcza Bálint, Somló

Időpont: 2019. január 16., szerda, 19 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK!

KEZDJÜK AZ ÉVET SOMLÓI BOROKKAL! VENDÉGÜNK BARCZA BÁLINT!

 

KEDVES BORBARÁT!

Nevezték már Isten ottfelejtett kalapjának ezt a 432 m magas egykori vulkáni kúpot, a dunántúli Tokajnak – bár egyedisége természetesen összehasonlíthatatlan bármely más borvidékével, nászéjszakák borának a lejtőiről csorduló nektárt, a földtörténeti őskor e tanúja, mely egyben Magyarország legkisebb borvidéke, egyetlen szóval írható le csupán: SOMLÓ.

A 2019. esztendő első meghívottja Barcza Bálint, somlai borász, aki fiatal kora ellenére nevet és ismertséget vívott ki magának igényes munkája, kiváló borai révén, hiszen már induláskor feltett szándéka volt, hogy folyamatos tanulással és kísérletezéssel a lehető legszebb borokat készítse. Talán nem csoda, ugyanis családjában komoly hagyománya van a szőlőtermesztésnek: egy korabeli térkép tanúsága szerint a családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak, Bálint ükapja és annak testvére voltak a környék első szakképzett vincellérei. Amint Bálint vall a pince honlapján: „Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség.”

A Barcza-borok minőségének feltétele az alacsony tőketerhelés mellett, a teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő. Ezek a nedűk a bazalthegyekre jellemző, testes, tüzes, magas szárazanyagtartalommal rendelkező, ásványos ízvilágú, általában savas karakterű száraz borok.

Most végre megtapasztalhatjuk, mit jelent „a somlai”, azaz, amit Somlóról oly régen és gyakran hallunk: a termőhely felülírja a fajtát. Itt ugyanis igen karakteresen köszönnek vissza ezen ősi bazaltkúp sajátosságai, amelyek mögött izgalmas kutakodással keresheti a szőlőfajtát is, akit az érdekel.

A borász erre az alkalomra a következő borokat hozza el Kolozsvárra:

·        Tramini 2017

·        Somló 2017

·        Furmint 2015

·        Srétes 2016

·        Blanka 2016

·        Juhfark 2017

·        Juhfark 2015

·        Olaszrizling 2017

 

Részvételi díj: 50 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket január 14-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,

Vincze László
programfelelős

 

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja