EMKE életmű díjat kapott Gáspár Attila

Szombaton tartották a romániai magyar iskolák és tagozatok országos tanévnyitó ünnepségét. Az immár hatodik alkalommal megrendezett nagyszabású találkozónak Zilah református temploma adott helyet.

A közel három órát tartó felemelő hangulatú tanévnyitás alkalmat teremtett szakmai díjak átadása mellett arra is, hogy félévszázados pedagógiai tevékenységét, az elmúlt ötven esztendő sikeres közművelődési, népdalgyűjtő, zeneszerzői és népszerűsítő munkásságát elismerve az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Életmű díjjal jutalmazza a Kárpát medence magyar köz- és művelődési életében jól ismert és szerteágazó munkájáért nagyra becsült Gáspár Attila tanárt, népdalgyűjtőt és zeneszerzőt.
A díjat az alábbi pár szavas méltatással Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa nyújtotta át:

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!

Öröm és megtiszteltetés, hogy az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Gáspár Attila tanár, népdalgyűjtő, zeneszerző és Szilágy megye közművelődési élete jeles személyiségének megítélt Életműdíját én adhatom át e mai napon.
Gazdag programú és felemelő hangulatú tanévnyitó ünnepségünk idő szűke miatt nem teszi lehetővé az ilyen alkalommal illő és szokásos laudáció elmondását, kitüntetettünk munkásságának és érdemeinek részletes felsorolását.
Itt, Zilahon – a hepehupás vén Szilágyságban –, ahol jól ismerik és tisztelik Gáspár Attila tevékenységét, nyugodtan eltekinthetünk tőle.
Az EMKE az erdélyi fiatalok zenei neveléséhez, magyar zenei anyanyelvünk, néphagyományaink megismertetéséhez, gyűjtéséhez és éltetéséhez való felbecsülhetetlen jelentőségű hozzájárulásáért, kiadványok megjelentetésének sokaságával az összmagyarság számára való hozzáférhető tételéért kifejtett félévszázados munkásságáért, az erdélyi magyar fiatalok és az egész erdélyi magyar társadalom által kedvelt és szeretett dallamok szerzéséért – tanári, közéleti és közművelődési tevékenysége elismerése egészéért jutalmazza őt az Életmű díjjal.
Széman Péter, az EMKE országos elnöke sajnálja, hogy nem vehet részt ezen a messzi kisugárzású szép ünnepségen. Üdvözletét küldi azonban általam, amit itt és most tolmácsolok mindenkinek.
Kedves Attila! Tisztelt Barátom! Gratulálok a díjhoz, s kívánom, hogy közművelődési egyesületünk elismerése – mindannyiunk örömére – további sikeres munkára ösztönözzön Téged.