Elhunyt Marius Tabacu műfordító, televíziós rendező

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöksége és munkatársai megrendüléssel értesültek Marius Tabacu műfordító, televíziós rendező, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója elhunytáról.

Tabacu 1952-ben született a Bihar megyei Tótiban, Temesváron érettségizett a Ion Vidu Zenelíceumban, majd 1975-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett zongorista diplomát. A ’90-es évek elején a kolozsvári rádió és tévé szerkesztőjeként is dolgozott, a Video Pontes Stúdió alapítója és vezetője volt. 2007 óta volt a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója.

Marius Tabacu a kortárs erdélyi magyar irodalom számos művét fordította románra. Bánffy Miklós: Erdélyi trilógia című művének fordításáért szeptemberben megkapta a Román Írószövetségtől a 2019-es év legjobb műfordításnak járó díját. Halála előtt Szerb Antal Magyar irodalomtörténetének átültetésén dolgozott.

Marius Tabacut 2017-ben tüntette ki az EMKE Kun Kocsárd-díjjal az erdélyi magyar kultúra minőségi román tolmácsolásáért, a széleskörű magyar-román kultúracsere elősegítésében vállalt kiemelkedő munkásságáért.

Nyugodjon békében!