ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Civilnek lenni jó! – Kárpát-medencei konferencia egy alföldi lovaskúrián

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
besz_szolnok_cimkep.jpg

Harmadjára rendezett Kárpát-medencei Civil Konferenciát 2016. október 14–16-án a szolnoki Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat – Civil Információs Centrum Lajosmizsén, a Geréby Kúria Hotel és Lovasudvarban. A tanácskozáson öt ország csaknem félszáz képviselője vett részt.

A 2014-ben kezdeményezett, évenkénti rendszerességgel tervezett találkozó elsődleges célja az magyarországi és határon túli szervezetek, illetve rajtuk keresztül a nagyobb közösségek közötti kapcsolat és együttműködés megteremtése, fenntartása, mind kulturális, mind gazdasági szinten. A tanácskozás végén aláírt együttműködési szerződések (az EMKE és a Contact MKSZ között már első alkalommal létrejött ez) megkönnyítik nemcsak a két szervezet és az általuk képviselt régió kölcsönös megismerését, hanem a közös pályázást is.


A főasztalnál Molnár Beáta (Contact MKSz), Fülöp Attila (EMMI)
és Basky András, Lajosmizse polgármestere (további képek
»)

Nem véletlen tehát, hogy egyik kulcskérdését a hétvégi konferenciának a különféle pályázatok, valamint határon átnyúló együttműködési programok ismertetése, megismerése jelentette. Fülöp Attila, az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára például kiemelte, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapnál most készülnek elfogadni azt a módosítást, amely szerint egy anyaországi szervezet akkor is pályázhat egyes kollégiumokhoz, ha ugyanannál a kollégiumnál egy határon túli pályázatban partnerként szerepel.


További képek»

Mihályi Erzsébet a Bethlen Gábor Alap pályázási rendszeréről beszélt, hangsúlyozva, hogy a jövőben az eddigi nyílt és egyéni elbírálású pályázatok mellett külön figyelmet fordítanak a testvértelepülési, illetve ifjúsági programok támogatására, valamint folytatódnak a vállalkozássegítő projektjeik is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Kocsy Béla arról a tervezetről tájékoztatott, mely szerint a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) támogatja a NAK azon javaslatát, mellyel szeretné kiterjeszteni falugazdász-hálózatát a határokon túlra is, Erdélyben három régióval számolnak. A projekt azt is elősegítené, hogy az erdélyi gazdák is bekapcsolódhassanak az európai körforgásba, ugyanis Románia jelenleg nem tagja a Copa Cogecának (európai gazdászszervezet).


A főasztalnál: Molnár Beáta, Baksy András, Mihályi Erzsébet (BGA) és Kocsy Béla (NAK)
További képek
»

Savanyú Adrián nevében Molnár Beáta mutatta be a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztályának 2014–2020 Határon Átnyúló Együttműködési Programok című projekt tervezetét, illetve a már beindult fejlesztéseket. A program keretében Magyarország és a szomszédos államok 7 határon átnyúló, 4 transznacionális és 4 interregionális projektre adhatnak le pályázatokat.


Vincze László (EMKE), Márton András (Gyulafehérvári CARITAS),
Serfőző Levente (EMKE, HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete) – További képek
»

A szigorúan vett szakmai előadásokon túl tér nyílt az újabb szervezetek bemutatkozására. Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért Társulás elnöke a Kárpát-medencei civil együttműködési lehetőségeiről beszélt, valamint részletesebben megismerhettük a Gyulafehérvári CARITAS munkáját (Márton András igazgató képviseletében) és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatot (Makuk János elnök jóvoltából). A konferencián már több ízben részt vevő egyesületek az elmúlt év eredményeiről számoltak be, és jutott hely a kötetlenebb tapasztalat- és eszmecserének is.

Szombat este a kolozsvári Operettissimo együttes műsorával zárult a konferencia.

Az EMKE-t képviselték: Széman Emese Rózsa, Vincze László (OE), valamint Serfőző Levente (elnökségi tag, a Dél-Erdélyi szórvány képviselője)

-szer-
A szerző fotói.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés