Az EMKE és EMKISZ a XI. Kolozsvári Magyar Napokon – Ami belefér!

 

 

Szűkített programmal, a járványintézkedéseket betartva készülünk Szabédi Nyílt Nappal és a 130 éve született Reményik Sándorra való méltó emlékezéssel – ahogy lehet...

 

 

EMKE ÉS EMKISZ PROGRAMOK

A XI. KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOKON

 

„ÖRÖK VÁNDOR S ÖRÖK IDEGEN” – A 130 ÉVE SZÜLETETT REMÉNYIK SÁNDOR FELVIDÉKI GYÖKEREI

 

A megtartó Felvidék – Görföl Jenő (Felvidék, a Csemadok országos titkára) fotókiállításának megnyitója

Helyszín: Szépművészeti Múzeum / Bánffy-palota (Főtér 30.), 21-es terem // kerengő
Időpont: 2020. aug. 19., 15:30
Szervező: EMKE

Ismeretterjesztő konferencia

Helyszín: Szépművészeti Múzeum / Bánffy-palota (Főtér 30.), Toniţa-terem // Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara
Időpont: 2020. aug. 19., 17:00
Szervező: EMKE
Előadók: Mézes Rudolf (Felvidék, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára), Balázs Imre József (Kolozsvár, irodalomtörténész), Nagy Béla (Kolozsvár, közíró, helytörténész)

Csendes csodák – Az ArtWise Stúdió tematikus Reményik-tárlatának megnyitója

Helyszín: Szépművészeti Múzeum / Bánffy-palota (Főtér 30.), 18–20-as terem // kerengő
Időpont: 2020. aug. 19., 18:30
Szervező: EMKE, EMKISZ, ArtWise Egyesület

A kiállítás 2020. augusztus 10–30. között látogatható.

Emberentúli kék – Az EMKISZ versszínházi csoportjának Reményik-előadása. Fellépők: Széman Emese Rózsa, Szökőcs Zsófia, Tamás Csilla, Tamás Lehel.
Helyszín: Szépművészeti Múzeum / Bánffy-palota (Főtér 30.), 19-es terem // Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara
Időpont: 2020. aug. 19., 19:00
Szervező: EMKE, EMKISZ

 

 

SZABÉDI NYÍLT NAP

 

Helyszín: EMKE Szabédi Emlékház, Lázár / Gh. Lazăr utca 30.
Időpont: 2020. aug. 20., csütörtök, 16–19 óra
Szervező: EMKE, EMKISZ

A Szabédi Emlékház minden hétköznap 9 és 14 óra között várja látogatóit, a kutatókat vagy Szabédi élete iránt érdeklődőket. Aki nem jut el nyitvatartási időnk alatt, az se csüggedjen! A XI. Kolozsvári Magyar Napokon is meghirdetjük nyílt napunkat, és este hétig várjuk a látogatókat.

Hetedjére hirdet nyílt napot az EMKE a Szabédi Emlékházban. Egész napos programjaink között kicsik és nagyok, fiatalok és régebb óta fiatalok egyaránt megtalálják azt, ami megszólítja őket.

Folyamatos programok:

  • Ki is volt Szabédi László?! A nyílt nap keretében az érdeklődők rendkívüli tárlatvezetésen vehetnek részt, melynek végén lemérhetik tudásukat egy interaktív Szabédi-totón.
  • Mi fán terem a kutatókönyvtár? Az emlékház névadója életének megismerésén kívül a látogatók bepillanthatnak a kulisszák mögé: hogy néz ki, hogyan működik egy kutatókönyvtár? Miben más, mint a közkönyvtárak? Mi a különbség a könyvtári és a kéziratos hagyatékok között?
  • Látogass Anyanyelvilágba! Az Anyanyelváplók Szövetsége és a Georgius Aranka Társaság jóvoltából édes anyanyelvünk (vagy akár Édes, ékes apanyelvünk – Bencze Imre verse) játékos oldalát is megismerhetik a vállalkozó kedvűek nyelvi-műveltségi társasjáték, valamint játékos vetélkedők keretében! Csapatok (család, baráti társaság stb.) jelentkezését várjuk a szeman.emese.rozsa@anyanyelvapolo.hu címen!
  • Kolozsvári Honfoglaló. Az EMKISZ nagysikerű interaktív városismereti csapatjátéka ezúttal a Szabédi Nyílt Nap keretében.

17:00 Nekünk ZÖLD! Komposztálás erkélyládában – a házi komposztálás haszna és lehetőségei
Az EMKISZ környezettudatossági műhelye. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés kötelező!