ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Az élő népzene ünnepe Kecskeméten

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
plakát.jpg

Szeptember 14–16. között rendezték meg Kecskeméten a 28. Kecskeméti Népzenei Találkozót, melyen a határon túli régiók (Erdély mellett Felvidék, Délvidék, Muravidék) képviselői ismertették meg a résztvevőket és érdeklődőket hazájuk, térségük magyar népi zenés hagyományaival. Az erdélyi csapatot, éppen, mint két évvel ezelőtt, idén is az EMKE szervezte.

Mondhatjuk, hogy a népzenéé volt szeptember második hétvégéje, hiszen a táncházmozgalom világszinten első seregszemléjét, az Erdélyi Táncháztalálkozót is ekkor szervezték Székelyudvarhelyen, immár 40. alkalommal, Kallós Zoltán emlékének szentelve. Az ugyanerre a hétvégére szervezett 28. Kecskeméti Népzenei Találkozón az erdélyi csapat szintén Kallós Zoltán emlékét idézte meződési táncaival, dalaival és a Kallós Alapítvány által biztosított fotókiállítással.

A találkozó forgatókönyve mondhatni a szokásos volt: pénteken délelőtt rendhagyó órákat tartottak a zenészek, táncosok és énekesek különféle kecskeméti iskolákban és óvodákban, majd délután 5 és 8 óra között a Kárpát-medencei fellépők egy része Kecskemét kistérség falvaiban szomszédolt – mutatta be műsorát. Az erdélyiek aznap 6 órától a kecskeméti Főtéren felállított színpadon léptek fel, majd hajnalig tartó táncházat tartottak a Hírös Agórában.

A szombati nap szintén a Hírös Agórában kezdődött, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal Konferenciájával az értékőrzés és feltárás jegyében. Az előadók felszólalásai közötti szünetekben és a konferencia után személyes tapasztalatcserére is alkalom adódott, amely talán a legfontosabb. Szombaton délután mi szomszédoltunk – Fülöpjakab szüreti bálján mutatkoztak be zenészeink, táncosaink, énekeseink, majd a napot ismét a Hírös Agóra táncházában zártuk. 

A teljes, részletes program a Hírös Agóra oldalán olvasható.


További képek, videók »

A XXVIII. Kecskeméti Népzenei Találkozó erdélyi résztvevői

Magyarok Nagyasszonya táncegyüttes

Csedő Éva
Csomortáni Csongor
Ferencz Orsolya
Ferencz Zsolt
Gergely Apollónia
Jánosi Norbert

Lajtorja zenekar

Erményi Tamás
Kiss Vivien
Rosca Krisztoffer

Énekesek

Ambrus Zsófia
Szakács Imelda

Stáb

Széman Emese Rózsa (rendhagyó óra, szervező)
Széman Péter László (szervező)
Széman Rózsa (rendhagyó óra)
Varga-Mihály Márton (fotó-videó)

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés