ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Asztalfiókból galériafalra – Horváth Gyöngyvér kiállítása

Forrás: 
Szabadság, 2018. október 19.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Az év elején a kolozsvári Művészeti Múzeumban szervezett születésnapi, gyűjteményes kiállítás után Horváth Gyöngyvér az utóbbi évek, évtizedek termésének visszafogottabb, intimebb, az asztalfiókokban szerényen meghúzódó művészi vallomásait is bemutatja – nyitotta meg Németh Júlia műkritikus a Györkös Mányi Albert Emlékházban szervezett Az asztalfiókból című tárlatot. A szerda este megnyitott kiállítás Horváth Gyöngyvér kisebb méretű grafikáit premierként tárja a közönség elé.

Megnyílt Horváth Gyöngyvér grafikai kiállítása

Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője röviden bemutatta a kiállított művek alkotóját. Mint mondta, Horváth Gyöngyvér már gyermekkorában színésznő akart lenni, gyakran járt színházba, 1967-ben pedig felvételizett a kolozsvári Stúdiószínpad amatőr színjátszó társulatba. Viszont anyai nagyapja díszletfestő volt, a nagyszülőknél pedig sokat rajzolt, így végül mégsem a színin kötött ki, hanem a képzőművészetet választotta, mondta el az intézményvezető.

A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán végzett 1977-ben, nyugdíjazásáig a kolozsvári Igazság, majd Szabadság grafikusa volt, de a Tinivárnál is dolgozott külső munkatársként. 1977–1989 között rendszeres résztvevője a romániai grafikai tárlatoknak, az országos grafikai biennáléknak, képzőművészeti táboroknak, számos egyéni és csoportos kiállítása is volt, itthon és külföldön egyaránt. Tagja a Barabás Miklós Céhnek és a Romániai Képzőművészek Szövetségének – mutatta be röviden Horváth Gyöngyvér szakmai karrierjét Kós Katalin.

A kiállítást méltató Németh Júlia műkritikus a tárlat létrejöttéről elárulta: nem új ötlet, még aktív Szabadságos korukban, ahol kollégák voltak Horváth Gyöngyvérrel merült fel egy kisebb méretű munkákból megrendezett tárlat lehetősége.

– A technikák, tematikák és formavariációk eme Horváth Gyöngyis kavalkádjának legfőbb erénye a művészi hozzáállás őszintesége, mélysége és komolysága, olykor csöppnyi játékossággal is vegyített komolysága. Ami ezeknek az alkotásoknak a sava-borsát adja, az a könnyedség és látszólagos spontaneitás, ahogyan a művész hangulatait, pillanatnyi lelkiállapotát, fel-felcsillanó gondolatait formába önti, ahogyan megteremti azt a pont-vonal együttest, ami hű tükre szerteágazó érdeklődési körének, lankadatlan kísérletező kedvének, korlátlanul ívelő fantáziájának, egyszóval komplex művészi egyéniségének – méltatta a kiállítást és művészt Németh Júlia.

Horváth Gyöngyvér a megnyitón viccesen megjegyezte: „gondolataim már nincsenek, csak munkák, és a gondolataimat ezek a munkák a falon vetítik ki”.

Az asztalfiókból című tárlat november 9-ig látogatható, hétfőn, kedden és pénteken 10–13, szerdán és csütörtökön 13–17 óra között a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii utca, 5. szám).

Sarány Orsolya, Szabadság, 2018. október 19.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés