ACSJKE rendezvények a 11. Brassói Magyar Napok keretében

ACSJKE rendezvények a 11. Brassói Magyar Napok keretében
Helyszín: Reménység Háza

2021. szeptember 13, hétfő 16.45 óra
Czilli Aranka­-Ágota: A varázslatos szekrény
Játékos könyvbemutató
 

A kötet a szerző gyerekverseit, meséit adja közre. Játékosság és komolyság, valóságos és képzelt események összeolvadása jellemzi a humorral teli írásokat, egy kisgyermekes család életének hű tükreit. A kötetet kovásznai iskolások rajzai illusztrálják.

Czilli Aranka 1982-ben született Kovásznán. Elemi- és középiskolát szülővárosában végezte, egyetemi oklevelet Kolozsváron, a Babeş­-Bolyai Tudományegyetem néprajz–magyar szakán szerzett. Első írásai Lukács Aranka néven romániai magyar közéleti és irodalmi lapokban jelentek meg (Romániai Magyar Szó, Helikon, Krónika, Korunk). A magyarországi irodalmi folyóiratok közül a Magyar Napló, az Agria és a Lyukasóra közölte verseit, az elmúlt években rendszeresen publikált a csíkszeredai székhelyű Székelyföld Kulturális Folyóiratban. Családjával ma is Kovásznán él, három gyermek édesanyja, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont magyar nyelv és irodalom szakos tanára. Első verseskötete: Nyitott ablak - 1918-ban jelent meg.

A szerzővel Fekete Magda tanár beszélget.

A könyvbemutató után 17.30 órakor, gyermekrajz kiállítást mutat be Szebeni Zsuzsa a Magyar Kulturális Intézmény, Sepsiszentgyörgy vezetője.

Image
czilli aranka

2021. szeptember 14, kedd 18.00 óra
Filmvetítés: Rotschild Klári legendái
Dokumentumfilm

Rendező: Oláh Kata és Csukás Sándor

Egyedülálló sziget volt a Clara szalon Budapesten a Váci utcában egészen a 70-es évek közepéig. Úgy is emlegették, mint egy kis nyugati színfoltot a szürkének mondott Kádár-rendszerben. Híres művésznők, politikus-feleségek alkották a vevőkörét, Psota Iréntől Gábor Zsazsáig, Honthy Hannától Halász Juditig, Jovanka Broztól, Tito elnök feleségétől Kádár Jánosnéig.

A dopkumentumfilben a Rotschild szalon egykori dolgozói, modelljei valamint kuncsaftjai emlékeznek Kláriról és próbálják megfejteni sikere titkát. Korabeli archív felvételek és fotográfiák segítenek a szocialista haute couture (magas színvonalú ruhakészítés) koronázatlan királynőjének, a magyar divattörténet fontos, és talán az egyik legizgalmasabb figurájának felidézésében.

A film forgatásának mozzanatairól Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Magyar Kulturális Intézet, Sepsiszentgyörgy vezetője beszél.

Image
divatkitalyno

2021. szeptember 16, csütörtök 17.00 óra
Könyvbemutató - Csinta Samu: Por alatt parázs
Emberközeli beszélgetések, interjúkötet 

Életükről, munkájukról, a világról alkotott nézeteikről meséltek Csinta Samunak az elmúlt években székelyföldi és magyarországi jeles személyiségek.

A kötetben harmincnyolc beszélgetés olvasható, többek között Czegő Zoltánnal, Bogdán Lászlóval, Farkas Árpáddal, Szilágyi Istvánnal, Bodor Ádámmal, Ablonczy Balázzsal, Dávid Gyulával, Egyed Ákossal, Sabin Ghermannal, Kató Bélával, Gergely Istvánnal, Tánczos Vilmossal, Kányádi Sándorral, Sebestyén Mártával, Kallós Zoltánnal, Berecz Andrással, Bölöni Lászlóval, Selmeczi Györggyel, Csiky Boldizsárral, Jankovics Marcellel, Molnár Gizellával, Pálffy Tiborra.

A szerzővel Ambrus Attila újságíró, a Brassói Lapok főszerkesztője beszél. 

Image
csinta samu

2021. szeptember 16, csütörtök 18.00 óra
A XIV. Barcasági Magyar Képzőművészek csoportos tárlatának megnyitója. 

A csoportos kiállítás célja, lehetőséget teremteni a különböző technikákkal, eljárásokkal, eszközökkel alkotott művek bemutatására és áttekintést adni a különböző művészeti ágazatok változásáról.

Ötletgazda és szervező: Házy Bakó Eszter művelődésszervező,

Kurátor: Vetró B. Sebestyén András képzőművész, művésztanár, a RH Galéria művészeti vezetője.

A kiállítást Dimény András képzőművész mutatja be. 

Image
bmn

Forrás: Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület – Brassó