A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete

Horváth Csaba előadás

2023. február 1-én, szerdán, 18.30 órától Horváth Csaba történész tart előadást A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).
Kolozsvár évszázadok óta vonzza az embereket, több jeles történelmi személyiség élete vagy életútjának egy szelete a kincses városhoz kötődik. Az előbbiek közé tartozik Méhes Sámuel kollégiumi tanár, az Erdélyi Híradó című lap tulajdonosa és főszerkesztője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, erdélyi országgyűlési követ. Méhes egy roppant érdekes, sok szempontból tanulságos, ellentmondásoktól és drámáktól sem mentes életúttal rendelkező személyiség volt, akinek életpályája a francia császárral való találkozástól az új Farkas utcai református kollégiumon át egészen a forradalmi Pestig ível. Az előadás Méhes Sámuel életpályáját elemzi, szövevényes és többszörösen összetett tevékenységét boncolgatja.
Közreműködik: Jánó Kinga népdalénekes, zenepedagógus, teológus
Szeretettel várunk mindenkit!
***
Az előadóról itt olvashatnak bővebben.
***
A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.
***
Tekintettel a járványhelyzetre kérjük a fokozott felelősség vállalását. Bármilyen jellemző tünet esetén kérjük, fontolja meg, hogy részt vesz-e az eseményen. Köszönjük!
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook-oldalunk
A Györkös Ház közönsége
A Györkös Ház eseménynaptára