1956 – Könyvbemutató és koszorúzás

Helyszín: Brassó, Reménység Háza

Időpont: 2020. november 4. szerda 12.30 óra

Helyszín: Brassó, Reménység Háza

Időpont: 2020. november 4. szerda 12.30 óra

Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület bemutatja Benkő Levente, Papp Annamáriával és Vig Emesével közösen jegyzett, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában, tavaly megjelent Erdélyi srácok című könyvet, amely egykori ötvenhatos elítéltek visszaemlékezéseit, vallomásait tartalmazza.

A pesti srácok mintájára, hírére az erdélyi fiatalokban is megfogalmazódott, hogy valamit tenni kell. Az erdélyi '56-ot egyszerű emberek csinálták: középiskolás diákok, egyetemisták, munkásemberek, földművesek, lelkészek, vidéki tanárok. Ők voltak azok a bizonyos „erdélyi srácok” Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kolozsváron, Nagyváradon, Temesváron. Voltak akik gyertyát gyújtottak halottak napján, koszorúztak az 1848-as szabadságharc emlékművén, vagy át akartak szökni a határon, hogy a pesti srácokhoz csatlakozzanak, voltak akik verset írtak vagy verset mondtak. Bátor kiállásukért súlyos börtönéveket kaptak. Bár Romániában egy puskalövés sem dördült el, több mint húszezer embert hurcoltak meg, és abból több mint tízezret el is ítéltek, tizenegy embert pedig kivégeztek.

A kötet, a szerzők által megfogalmazott célja: „Arra kaptunk tőlük példát, hogy minden körülmények között miként lehet és kell megmaradni egyenes gerincű embernek. Ezt a példát felmutassuk és népszerűsítsük mindnekelőtt a fiatalok – középiskolások és egyetemi hallgatók – körében, s ezzel együtt az egyre idősödő kortanúk emlékeit megmentsük az utókornak.”

A kötet a helyszínen megvásárolható.

A könyvbemutató után koszorúzás az 1956-Memento Libertatem emléktáblánál!

Kérjük a koronavírus szabályainak betartását!