ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Értékes ajándék az EMKE borosjenői szervezetének

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
HPIM2923.JPG

AZ EMKE borosjenői fiókszervezete meghívására Regőczy Szabina Perle költő, az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör elnöke tartott nagyon érdekes és tartalmas előadást, a szórványok szórványában élő magyarságnak.

A találkozó szervezője üdvözölte a meghívott költőt, ismertette életútját, irodalmi alkotói és szervezői munkásságát a hallgatósággal. Miután Surtea Lucia és Murvai Gizella a költő költeményeiből szavaltak, Regéczy Szabina Perle részletes ismertetőt tartott irodalmi munkásságáról, kötetei megjelenésének történetéről, minden verses kötetéből és fordításaiból, -nagy örömünkre- elszavalt egy- két verset. Érezhettük, hogy versei, vagy inkább szonettjei közvetlenek, tartalmilag is emberiek, nem tartalmaznak hivalkodó rímeket, a forma nem keresett, hanem lágyan simuló, természetes foglalata a mondanivalónak. A szavalatokat hallgatva, tapasztalhattuk, hogy a költő lírájában sokszor felhangzik a bánat szelíd zsongása, de mindig az élet igenlésével találkozunk. Műveiben fellelhetők az önmagával és a társadalom adta problémákkal való vívódás, de érezzük a derűs bizakodást, a lobogó életörömöt, a tiszta humánumot. Prózai írásai, valamint édesanyja Regéczy Éva írónő novelláinak ismertetése is nagy érdeklődést váltott ki.

A szeretetvendégség alkalmával, kötetlen beszélgetések során, a hallgatóság kérdéseire válaszolva, a költő beavatta a közönséget a versfordítás „műhelytitkaiba”, megtudtuk, hogy hogyan lesz a nyersfordításból, mindnyájunk által élvezhető költemény.

Köszönjük Regéczy Szabina Perle költőnek a tartalmas, szép és kellemes találkozót, azt, hogy ebben a rohanó világban elvezetett bennünket a poézis világába.

Dr. Vajda Sándor


      

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés