Átvette kitüntetését Tóth-Páll Miklós

 Az EMKE Bánffy Miklós díjjal is kitüntetett Tóth-Páll Miklós színész és rendező, az Ady Endre Társaság alapítója és elnöke, a Harag György Társulat örökös tagja, a napokban vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését. 

A kitüntetést az indoklás szerint a magyar kultúra szolgálatában határon innen és túl végzett művelődésszervezői tevékenységéért, különösen az Egycsillagú égbolt – A Magyar Kultúra Hete című programsorozat megszervezésében vállalt szerepe elismeréseként kapta meg március 15-én, ám a koronavírus-járvány miatt a hivatalos átadást csak most tartották meg Budapesten, a Vigadóban. 

Tóth-Páll Miklós Marosvásárhelyen született, 1944-ben. Szakmai tanulmányait ugyanitt, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte 1964 és 1968 között. 1968-ban szerződött a Szatmárnémeti Északi Színházhoz. 2010-es nyugdíjazásáig a Harag György Társulat tagja, majd továbbra is aktív, örökös tagja lett. 

Karrierje során megkapta mások mellett a Harag György Emlékdíjat, a Nádai István Emlékdíjat, A Szatmár Megyei Tanács Kiválósági díját, a Szatmár Megyei RMDSZ pedig 2009-ben adott át neki elismerő oklevelet a Magyar közösségért végzett munkájáért. Megkapta az EMKE Bánffy Miklós-díját és az RMDSZ Ezüstfenyő és Ezüst Tulipán díját. 

Forrás: www.szamtmar.ro, 2020.08.22.