ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Állandó támogatás kellene a magyar házaknak

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
mht_plakat_2018_kicsi.png

Továbbra is sok kérdéssel és néhány válasszal ért véget az EMKE által 2018. november 16-17-én szervezett VI. Romániai Magyar Házak Találkozója, melyen a nagyjából három tucatnyi résztvevő mindenike hozzátehette a maga tapasztalatait, gondolatait ahhoz a közös kérelemhez, melyet a következő hetekben fognak megfogalmazni a magyar házak állandó támogatása érdekében.

Pénteken, november 16-án szokásos módon a magyar házak képviselőinek éves beszámolójával, az újonnan bekapcsolódott, vagy rég nem látott magyar ház vezetők bemutatkozásával kezdődött a program.

Szombat reggel az üdvözlések során dr. Széman Péter EMKE-elnök köszöntő szavait követően Grezsa Csaba konzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársa tolmácsolta a főkonzulátus üdvözletét, majd Ginter Gábor osztályvezető ismertette a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tevékenységét.

Szombaton reggel az előadásokat Angyal László, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Hajdú-Bihar megyei irodavezetője nyitotta, az NMI kulturális stratégiájáról, valamint részletesen a Magyarországon sikeresen zárult kulturális közmunkaprogramról beszélt. Ezt követően Széman Péter az NMI szakmai vezetésével és segítségével lezajlott 2018-an közművelődési szakemberképzés-sorozatot mutatta be a számok és eredmények tükrében. Tamás Csilla, az EMKISZ elnöke fiatalosra szerkesztett bemutatóval világított rá arra, hogy milyen módszerekkel lehet (és szükséges!) bevonni a 15–25 év közötti korosztályt a magyar házak, civil szervezetek munkájába.

A nap talán legfontosabb pontja a délutáni műhelymunka volt, melyen az erdélyi kulturális közösségi mintaprogramról is helyzetjelentést kaphattak a résztvevők. A fő téma, a magyar házak mibenlétének pontos meghatározása természetesen nem fejeződött be, de a résztvevők egyhangúlag érdemesnek tartották, hogy az EMKE Magyar Ház-láncolatához tartozó intézmények/szervezetek megfogalmazzanak egy kérelmet, mellyel állandóan biztosított, az alapvető működéshez szükséges támogatást kérnek. 

A romániai magyar házak képviselői ebben a formában 2019 novemberében találkoznak újra.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés