SAJTÓVISSZHANG

Vidám kompánia a Donát úton!

A Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár elnevezésű gyermekprogramjának képviselői kántálni, aprószentekelni, újévet köszönteni voltak a Kolozsvári Rádió stúdiójában.
Kolozsvári Rádió, 2023. december 28.

Szentes Stefánia újságíró szakos diáké az idei Művelődés-díj

A Művelődés folyóirat harmadik alkalommal adta át csütörtök délután a Művelődés-díjat, a Györkös Mányi Albert Emlékházban megszervezett ünnepség keretében. A díjat 2021-ben hozták létre azzal a szándékkal, hogy elismerjék azoknak a szerzőiknek a munkáját, akiknek év közben a lap közművelődési hivatásához, arculatához és tartalmához illő legjobb írásaik megjelennek.
Szabadság, 2023. december 15.

Szentes Stefánia kapta a Művelődés-díjat

„Idei díjazottunk abból a faluból jön, ahol az 1950-es évek mindössze két tanévét kivéve egy másik fajta önkény miatt soha nem volt, mert nem lehetett magyar nyelvű oktatás – intézményes keretek között legalábbis. És ahonnan idei díjazottunk mégis elindult. Előbb Csíkba, vissza ősei földjére – hogy ősei nyelvén tanuljon. S onnan fel, ide, Kolozsvárra – hogy esment ősei nyelvén tanuljon – tovább” – hangzott el a Művelődés folyóirat díjátadó gáláján, amelyet december 14-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartottak.
Művelődés, 2023. december 15.

Hol van a legtöbb Kós Károly-épület Erdélyben?

Jánó Mihály művészettörténész és Vargha Mihály képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója beszélgetésének szem- és fültanúi voltunk, ahol az időutazáson túl az is szóba került, hogy miként került elő egy igen fontos transzilvanista dokumentum.
Főtér, 2023. december 8.

Misztikum, szakralitás árad Kós Károly épületeiből: a polihisztor sepsiszentgyörgyi alkotásairól tartottak előadást Kolozsváron

Izgalmas előadással tisztelgett Kós Károly író, építész előtt a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház a polihisztor születésének 140. évfordulója alkalmából.
Krónika, 2023. december 7.

Hálát adni Adyért, a világirodalmi nagyságú költőért

„Nem harcolok és nem csókolok,/ Elszáradt már az ajkam,/ S száraz karó a két karom már,/ Uram, nézz végig rajtam.” — születésének 146. évfordulóján hajtottak főt Ady Endre emléke előtt, a hagyományos Érmindszenti zarándoklaton.
frissujsag.ro, 2023. nov. 18.

Csákány Csilla zenetudós lett a dalosszövetség elnöke

Csákány Csilla zenetudós, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója lett a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) elnöke a szombati közgyűlésen megejtett tisztújítást követően.
szabadsag.ro, 2023. nov. 13.

Erdélyi és/vagy román kötődésekkel Magyarországon – Dr. Székely András Bertalan könyvének kolozsvári bemutatója

Csütörtök este a Györkös Mányi Albert emlékházban mutatták be Dr. Székely András Bertalan Interferenciák című kötetét, amely 8+1 mélyinterjún keresztül mutatja be alanyai életútját erdélyi magyarként vagy románként Magyarországon. A szerzővel a bemutatót követően beszélgettünk.
Agnus Rádió, 2023. november 6.

Kultúrák párbeszéde a Györkös-emlékházban

A nemzeti identitás jellemformáló erővel bír, és erdélyi magyarokként jól ismerjük a kisebbségi lét mindennemű vetületét életünkre, érvényesülésünkre, viszont ezidáig lehet, nem hallottunk a megszokott létélményünkhöz hasonló, attól mégis eltérő történeteket. Ez könnyűszerrel pótolható Székely András Bertalan legújabb kötetének fellapozásával.
Szabadság, 2023. november 5.

Másréti Kató Zoltán:„Minden emberben ott lapul egy szerző”

Öt könyv – öt lépés, avagy hogyan tanultam meg Bécsben járni című „könyvfelmutatásra” és beszélgetésre kerül sor szerdán 18.30-tól a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. Másréti Kató Zoltán íróval, a Maszol.ro publicistájával Demény Péter beszélget szerzővé válásról és a szavak embereiről.
Maszol.ro, 2023. október 11.

Magyar állami kitüntetésben részesültek a közösségért nyújtott szolgálatukért

Hat erdélyi személyiség vehette át kedden az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök asszony által adományozott állami kitüntetéseket Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.
szekelyhon.ro, 2023. szept. 12.

Vetró András szobrászművész és V. Bodoni Zsuzsa grafikus műveiből nyílt ünnepi kiállítás Kolozsváron

Ünnepi kiállítás nyílt a Kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában csütörtökön délután Vetró András kézdivásárhelyi szob
Krónika, 2023. szeptember 08.

Reményik Sándorra és Essig Józsefre emlékeztek

Szerdán délután az Erdélyi Közművelődési Egyesület (EMKE) a STARS Galéria közös szervezésében Reményik Sándorra és Essig Józsefre emlékeztek a Házsongárdi temetőben. A képsorokon részlet látható Széman Péter beszédéből. A megemlékezést a zápor rövidítette le.
http://szabadsag.ro/, 2023. augusztus 30.

A múltat a jelennel összekötő Reményik Sándorra való emlékezés Kolozsváron

Reményik Sándorra emlékezik az EMKE (azaz az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) és a STARS Galéria a Házsongárdi temetőben augusztus 30-án 17 órától. Az esemény az Essig József által elindított sorozat örökségét viszi tovább.
agnusradio.ro, 2023. augusztus 30.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült Muzsnay Árpád

A díjat a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a töme
frissujsag.ro, 2023. augusztus 21.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki Muzsnay Árpádot

Augusztus 19-én, péntek
szatmar.ro, 2023. augusztus 21.

Miklosovits László grafikusművésznek nyílt tárlata a Minerva-házban

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Kolozsvár Társaság közös szervezésében nyílt meg csütörtökön délután Miklosovits László grafikusművész kiállítása a Minerva-ház Pincegalériájában.
http://szabadsag.ro, 2023. augusztus 11.

Egy nemzeti hős esete az utókorral

Az EMKE a pestszentlőrinci Vasvári Pál Polgári Egyesülettel együttműködésben szervezett könyv-, illetve kisfilmbemutatót tartottak a Vallásszabadság Háza dísztermében.
kolozsvariradio.ro, 2023. júl. 5.

Akiket Kalotaszeg nem feled...

Kolozsváron is bemutatták a körösfői Péntek Lá
Szabadsaág, 2023. július 5.

Ismét örömmel zengett a dal Tordaszentlászlón

Tizenhat kórus lépett fel szombaton a XXXII. Tordaszentlászlói Kórustalálkozón szombaton.
szabadsag.ro, 2023. jún. 26.

Hivatalosan is elrajtolt a Szent László Napok rendezvénysorozat

A nagyváradi színház épületében tartott teltházas nyitógálával hivatalosan is elrajtolt hétfő este a 11. Szent László Napok.
erdon.ro, 2023. jún. 20.

Évadzáró és díjátadó gála a Szigligetiben

A hagyományos társulati díjátadóval zártuk hivatalosan a 2022/2023-as évadot június 18-án a Szigligeti Színházban.
erdon.ro, 2023. jún. 19.

Vaku nélkül – Radovics János fotókiállítása Kolozsváron

Fekete-fehér életképeket tekinthetünk meg Radovics János Vaku nélkül című fotókiállításán – a tárlat június 9-ig látogatható a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Campus – Szabadság, 2023. május 25.

Irodalmi ínyencségek – nagyjainkra emlékezünk

 
Tessék kérem! – Szatmárnémeti – 2023. május

Szatmári megemlékezéseket rendeznek évfordulók jegyében

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére és a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Kulturális Központ messzemenő támogatásával a  romániai Szatmár megyében  2023.
irodalmijelen.hu, 2023. május

A magyar irodalom fellegvára lesz Szatmár három napig!

Hétfőn késő délután megemlékezés a Dsida-szobornál; kedden érdekes irodalmi tanácskozás a legnagyobb kortárs irodalomtörténészekkel és négyes könyvbemutató — dicsőség Szatmárnak hogy Dávid Gyula itt mutatja be a Petőfi Erdélyben nyomdából frissen kikerült, harma
frissujsag.ro, 2023. máj. 14.

Megkerülhetetlen értéket képviselő, a régióhoz kötődő írókra, költőkre emlékeznek Szatmárban

Szatmárhoz kötődő személyiségekre – Dsida Jenőre, Páskándi Gázára, Jakabffy Elemérre, Markovits Rodionra és Szilágyi Domokosra – emlékeznek május 15. és 17. között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szervezésében.
kronikaonline.ro, 2023. máj. 14.

Arcképek Petőfiről – a hiteles ábrázolástól a tudatos képformálásig

Sokat sejtetett, de keveset árult el a Györkös Mányi Albert Emlékházban szerdán délutánra meghirdetett beszélgetés címe, „A Petőfi emlékszoba” – érdeklődésünket végül kielégítve érezhettük, hiszen a virtuálisan bennünk kialakult „emlékszobát” számos újdonsággal és érdekességgel gazdagíthattuk tovább.
Szabadság, 2023. május 12.

Megjelent Dáné Tibor második világháborús emlékiratkötete

A Györkös Mányi Albert Emlékházban április 19-én, szerdán mutatták be Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című, a Lector Kiadó gondozásában megjelent kötetét, a szerző második világháborús emlékeinek lejegyzését, éppen az író születésének századik évfordulóján.
Campus – Szabadság, 2023. május 1.

Ki a köznek él, annak élni érdemes

Az unitárius egyházközség tanácstermében került sor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület országos elnöksége által adományozott oklevelek átadására.
e-nepujsag.ro, 2023. máj. 1.

Albert Györkös Mányin Kalevala-aiheiset maalaukset | Györkös Mányi Albert Kalevala-festményei

Györkös Mányi Albert erdélyi-magyar festőművész 13 Kalevala-témájú festménysorozata két hétig lesz látható a helsinki Liszt Intézetben.
www.stadissa.fi, 2023. április 28.

Írott „láttamtánc” – Bemutatták Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című kötetét

Április 20-án délután fél hétkor a Dáné Tibor-emlékév jegyében (születésének századik évfordulójára emlékezve) az író háborús emlékiratait összefoglaló kiadványt mutattak be Kolozsváron, az EMKE Györkös Mányi Albert emlékházában. A Tatár-hágó előtere című válogatást Vallasek Júlia szerkesztő, irodalomtörténész és Berekméri Árpád-Róbert hadtörténész méltatták.
Helikon, 2023. április 24.

EMKE-díjasok a Sétatérben

Tizenhárom EMKE-díjat és öt életműdíjat adtak át április 15-én a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idei közgyűlése után.
kolozsvariradio.ro, 2023. ápr. 26.

Május 15-17. között rendezik a Dsida - Páskándi - Jakabffy - Markovits - Szilágyi Napokat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) kezdeményezésére és a szatmárnémeti G. M.
szatmar.ro, 2023. ápr. 23.

Gyakran álmodott a háborúról, az éjszakai villámláskor azt hitte, ismét a harctéren van

Dáné Tibor kolozsvári író bajtársi kötelességének érezhette második világháborús emlékeinek lejegyzését. Utolsó munkájában, amelynek teljes megjelenését már nem érte meg, azokról az élményekről ír, amelyeket 21 éves híradó tisztként szerzett a galíciai fronton, a hadikórházban, majd fogolyként. A szerző születésének századik évfordulója mellett a kötet megjelenésének különleges aktualitást ad az is, hogy a leírt hadszintér ma is háborúban álló országhoz, Ukrajnához tartozik.
Trenstelex, 2023. április 20.

A Tatár-hágó előtere – Dáné Tibor híradó tiszt emlékiratai

Vallasek Júlia irodalomtörténész nagyapja, Dáné Tibor második világháborús híradó tiszt emlékiratait szerkesztette kötetbe, A Tatár-hágó előtere címmel. A háborús történetektől, a nagyapa meséin át, a "katonásdin" túl a világháború borzalmáig - átfogó beszélgetés a szerkesztővel.
Erdélyi Figyelő, 2023. április 19.

Átadták az idei EMKE-díjat

Erdélyi Magyar Televízió, 2023. április 18.

Szükség volna központi erdélyi magyar könyvtárra és dokumentációs központra

Központi erdélyi magyar könyvtár és dokumentációs központ létrehozásának fontosságát hangsúlyozza Bárdi Nándor magyarországi történész, az Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár szakmai programfelelőse lapunknak adott interjújában.
szabadsag.ro, 2023. ápr. 19.

Szórvány és tömbmagyarság között építi a kapcsolatot az EMKE

Közgyűlését tartotta április 15-én, szombaton, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a kolozsvári Protestáns Teológi­ai Intézet dísztermében.
Szabadság, 2023. április 18.

Egy híradó tiszt emlékiratai – A Tatár-hágó előtere

Szerdán este fél 7-től mutatják be Dáné Tibor A Tatár-hágó előtere című emlékirat-kötetét Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Kolozsvári Rádió, 2023. április 17.

Pontosít az EMKE: a tavalyi díjkiosztó megrendezése forgott veszélyben

Pontosítást juttatott el szerkesztőségünkhöz az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szombaton közölt, Nehéz idők járnak az erdélyi magyar közművelődésre, az EMKE hagyományos díjátadója is veszélyben forgott című tudósításunkkal kapcsolatban.
kronikaonline.ro, 2023. ápr. 17.

Secretar de stat din Ungaria, premiat la Cluj. A sprijinit comunitatea maghiară din Bazinul Carpatic

„Tot ceea ce facem astăzi este, de fapt, pentru viitorul nostru”, a declarat Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la adunarea generală şi ceremonia de acordare a premiilor Societăţii Maghi
cluj24.ro, 2023. apr. 16.

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS: MINDEN, AMIT MA TESZÜNK, A JÖVŐNKÉRT VAN”

„Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van” – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesü
civilek.info, 2023. ápr. 16.

Átadták az EMKE- díjakat

Szombaton, április 15-én kiosztották Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében az EMKE-díjakat.
hargitanepe.ro, 2023. ápr. 16.

Potápi Árpád János: minden, amit ma teszünk, a jövőnkért van

"Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van" - jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesü
szabadsag.ro, 2023. ápr. 16.

Nehéz idők járnak az erdélyi magyar közművelődésre, az EMKE hagyományos díjátadója is veszélyben forgott

Az ukrajnai háborús események okozta infláció, az energiaárak nem látott mértékben való emelkedése, és ezek folyományaként az anyagi lehetőségek csökkenése már-már kockáztatták a szervezet működését – hangzott el az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szombat
kronikaonline.ro, 2023. ápr. 15.

MINDEN, AMIT MA TESZÜNK, A JÖVŐNKÉRT VAN - MONDTA POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS KOLOZSVÁRON

"A cél az, hogy legyenek magyar emberek tíz, húsz, ötven és száz év múlva is" - jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi M
minap.hu, 2023. ápr. 15.

Kötő József-díjat vehetett át Potápi Árpád János

„Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van” – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesü
karpatalja.ma, 2023. ápr. 15.

A közös cél az, hogy legyenek magyar emberek tíz, húsz, ötven és száz év múlva is”

– Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitká
magyarnemzet.hu, 2023. ápr. 15.

Rangos díjat vehetett át Kolozsváron a nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van” – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesül
teol.hu, 2023. ápr. 15.

Potápi Árpád János: Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van

"Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van" - jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMK
origo.hu, 2023. ápr. 15.

Potápi Árpád János: Minden, amit ma teszünk, a jövőnkért van

Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE)
hang.hu, 2023. ápr. 15.

Az EMKE közgyűlése Kolozsvárt

"Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van" - jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesü
gondola.hu, 2023. ápr. 15.

Potápi Árpád János: Minden, amit ma teszünk, a jövőnkért van

„Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van” – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesü
vasarnap.hu, 2023. ápr. 15.

EMKE-közgyűlés és ünnepélyes díjátadás

Idei évi közgyűlését tartotta április 15-én, szombaton, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.
szabadsag.ro, 2023. ápr. 15.

Minden, amit ma teszünk, a jövőnkért van- átadták az EMKE-díjakat Kolozsváron

A Kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatásáért Kötő József-díjat vehetett át Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
maszol.ro, 2023. ápr. 15.

Átadják az EMKE-díjakat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) hagyományosan a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartandó éves közgyűlése keretében szombaton átadják a szervezet elismeréseit.
3szek.ro, 2023. ápr. 14.

Szombaton adják át az „erdélyi Oscar-díjakat”

Az „erdélyi Oscar-díjnak” is nevezett EMKE-díjakat szombaton adják át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idei évi közgyűlésén, amelynek a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet díszterme ad otthont.
maszol.ro, 2023. április 14.

EMKE-díjak – 2023

2023. április 15-én, szombaton délelőtt 11 órától rendezi az EMKE idei évi közgyűlését a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében (Bocskai/Avram Iancu tér 13. sz.), valamint 15 órától az EMKE-díjak ünnepélyes átadására ugyanezen a helyszínen kerül sor.
nyugatijelen.com, 2023. ápr. 13.

Szombaton adják át az EMKE-díjakat, közzétették az idei díjazottak névsorát

Nyilvánosságra hozták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idei díjazottainak névsorát: április 15-én, szombat délután 3 órától kerül sor az EMKE-díjak ünnepélyes átadására a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében (Bocskai/Avram Iancu tér 13.
szabadsag.ro, 2023. ápr. 12.

„Erdélyi Oscar”: 5 életműdíjat és 13 díjat ad át szombaton Kolozsváron az EMKE

Idei elismeréseit szombaton adja át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében – közölte az egyesület.
kronikaonline.ro, 2023. ápr. 12.

Szombaton tizennyolc díjat oszt ki az EMKE

Április 15-én, szombaton délelőtt 11 órától a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartja éves közgyűlését az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Ugyanott 15 órától ünnepélyes külsőségek közepette adják át az idei EMKE-díjakat.
hirmondo.ro, 2023. ápr. 12.

Szombaton tizennyolc díjat oszt ki az EMKE

Április 15-én, szombaton délelőtt 11 órától a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartja éves közgyűlését az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE).
szekelyhon.ro, 2023. ápr. 12.

Kalotaszegtől a Kalevala álomvilágáig Kiállítás Györkös Mányi Albert alkotásaiból a finnországi Kuhmoban

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás  2023. április 4-én, kedden 18 órakor a finnországi Kuhmo város kulturális központjában. A Rúnaének-Akadémia (Runolaulu-Akatemia) által szervezett tárlat a Helsinki Magyar Kulturális Központ, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet együttműködésével valósult meg.
Élő Székelyföld, 2023. április 4.

Tárogatós történelemidézés

https://frissujsag.ro, 2023.03.26

Tárogatószó az iskolában

Nagy Csaba tárogatóművész látogatott le ma a kaplonyi Fényi István Általános Iskolába. A nyíregyházi Liszt- és Bartók-díjas művész a Rákóczi-féle szabadságharc jellegzetes hangszerével, a tárogatóval érkezett.
https://kaplony.blog, 2023.03.10.

Mozaik, 2023. február 21.

László Tibor Horváth Csaba történésszel beszélget az 1785 és 1852 között élt Méhes Sámuelről.
Bukaresti Rádió, 2023. február 21.

„De én színész akarok lenni!”

Szatmárnémetiben született, a Kölcsey Ferenc-gimnázium diákjaként, informatika szakon végzett. Marosvásárhelyen, a Művészeti Egyetemen Ferenczy István, Gáspárik Attila, Tompa Klára voltak a mentorai.
szabadsag.ro, 2023. febr. 12.

Szellemi örökségünk védelmében

A professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel a Györkös Mányi Albert Emlékház szervezésében tartott előadást Horváth Csaba történész.
Kolozsvári Rádió, 2023. február 6.

Orth Éva operaénekes: a színpad volt az életem

Régi operaelőadások és a régi Szamos-parti város hangulatai elevenedtek meg a Prospero-páholyban szerdán este: a páholy idei első vendégével, Orth Éva operaénekessel a rendezvénysorozat ötletgazdája, Demény Péter író beszélgetett a Györkös-emlékházban.
Szabadság, 2023. február 4.

Utazás a lepkék birodalmába Vizauer Csabával

A Györkös Mányi Albert Emlékház beszélgetéssorozata, a Nyitott szemmel újabb állomásának vendége ezúttal Vizauer Csaba „lepkész” volt: az Ománba és Ecuadorba is eljutott terepbiológus nemcsak külföldi beszámolói miatt volt izgalmas, hanem azért is, mert tisztább képet kaptunk a romániai lepkepopulációk változásáról és a természetvédelmi területek kialakulásáról is.
Maszol.ro, 2023. január 28.

Kórushangverseny Szamosújváron

Örvendetes, hogy Szamosújváron egyre gyakrabban szerveznek koncer
Szabadság, 2023. 01. 25.

Minden, ami magyar és ami a magyart magyarrá teszi: a Himnusz

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás — hangzott Szatmárcsekén a magyar kultúra, s egyben a Himnusz 200. „születésnapján”. Az ünnepségen hagyományosan a határon túli szatmáriak is részt vettek.
frissujsag.ro, 2023. jan. 22.

Kórushangverseny a magyar kultúra napja alkalmából

A többéves hagyományhoz visszatérve kórushangversenyt szervezett a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD), az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség január 21-én, szombat délután a Donát úti református templomban.
Szabadság, 2023. 01. 22.

Györkös Mányi Albert centenáriumi kiállítása a Megyeháza Galériában

Nyolcadik állomásához érkezett a Györkös Mányi Albert életművét bemutató kiállítás: a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi tárlatok után tavaly év végén Székelyudvarhelyen láthatta a közönség a művész hagyatékából válogatott tárlatot, tegnap Csíkszeredában, a Megyehá
Hargita Népe, 2023. január 19.

Ziua Culturii Naţionale, marcată la Satu Mare

În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – filiala Satu Mare (U.Z.P.R.), Colegiul Naţional „Mihai Emin
Informatia Zilei, 2023.01.15.

Kolozsvárt és Marosvásárhelyen is megemlékeznek a doni áldozatokról

Kolozsvárt és Marosvásárhelyen is megemlékezést szervez az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva 80. évfordulóján. 
kronikaonline.ro, 2023. jan. 11.

Születésnapján emlékeztek a magyar költészet egyik legnagyobb alakjára Marosvásárhelyen

A kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándorra emlékeztek az év első napján Marosvásárhelyen.
kronikaonline.ro, 2023. jan. 1