Május 15-17. között rendezik a Dsida - Páskándi - Jakabffy - Markovits - Szilágyi Napokat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) kezdeményezésére és a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Kulturális Központ támogatásával 2023. május 15-én, 16-án és 17-én szervezi meg a Dsida-Páskándi-Jakabffy-Markovits és Szilágyi Napokat.

Az esemény keretében emlékeznek meg a 90 esztendővel ezelőtt Szatmárhegyen született és gyerekeskedő, majd Szatmárnémetiben diákoskodó Páskándi Géza költő-, dráma- és prózaíróról, a 85 esztendeje, az akkori Szatmár megyéhez tartozó Nagysomkúton született és Szatmárnémetiben érettségizett Szilágyi Domokos költőről, esszéíróról, a Szatmárnémetiben született és érettségizett Dsida Jenő költő halálának 85. évfordulójáról; a Kisgércén született és Szatmárnémetiben érettségizett, egy ideig iskolavárosában is tevékenykedő Markovits Rodion újságíró halálának 75. évfordulójáról, valamint az élete végén a Szamos parti városban élt és 60 esztendeje Szatmárnémetiben eltemetett Jakabffy Elemér kisebbségpolitikusról, a Magyar Kisebbség című folyóirat alapítójáról.

A rendezvény május 15-én, hétfő délután 19:00 órakor a szatmárnémeti Titulescu téren álló Dsida-szobor megkoszorúzásával kezdődik.

Május 16-án, kedden délelőtt 9.00 órától „SZATMÁRI MEGEMLÉKEZÉSEK ÉVFORDULÓK JEGYÉBEN" címmel a Szatmárnémeti Iparos Otthon Stefan cél Maré utca 18. szám alatti épületében tartanak egésznapos tanácskozást és könyvbemutatókat az öt alkotó szellemi örökségével kapcsolatos időszerű kérdésekről.

Másnap: május 17-én, szerdán a délelőtti órákban irodalmi kirándulás keretében hajtanak fejet Jakabffy Elemér emléke előtt a hídon túli római katolikus temetőben, koszorúzással emlékeznek Szatmárhegyen a szülőház telkén, majd a település főutcáján álló szobor előtt Páskándi Gézára, Szatmárnémetiben pedig a Ravensburg sétányon Szilágyi Domokosra a költő szobra előtt.

Az irodalmi tanácskozásra és a megemlékezésekre minden érdeklődőt szeretettel hívnak ás várnak a szervezők.

A részletes programot ide kattintva tekinthetik meg az érdeklődők. 

www.szatmar.ro, 2023. április 23.