ACSJKE rendezvény

2023. október 02. hétfő, 16:00 óra
Brassó, Reménység Háza (Moldovei 2.)

Könyvbemutató

Vendégünk BORIS KÁLNOKY politológus, újságíró

Boris Kálnoky egy székely apa és egy sziléziai német anya gyermekeként született, 1961-ben, Németországban. Gyermekkorát négy különböző országban töltötte. 1986-ban, Hamburgban elvégezte a politológia szakot, és csatlakozott a Die Welt szerkesztőségéhez. 1989-ben, a rendszerváltozás idején kezdett Közép-Kelet-Európáról cikkezni. 1993-ban Budapestre költözött, ahol előbb szabadúszóként, majd korábbi lapja helyi munkatársaként dolgozott. 2004-től törökországi és közel-keleti tudósítóként folytatta karrierjét. 2013-ban visszatért Magyarországra. 2015-től újra szabadúszó, több német nyelvű orgánum számára tudósít a helyi eseményekről. Oktatóként ő vezeti a Mathias Corvinus Collegium médiaiskoláját.

„Egy nyári napon a fürdőkádban ültem, s álmodoztam: milyen jó lenne, ha egyszer könyvet írhatnék a családom történetéről, és azon keresztül Közép-Európa történelméről…a tatárjárástól kezdve. Két órával később csengett a telefon, egy nagy német könyvkiadó volt az. Nem szeretnék-e könyvet írni a családomról? – érdeklődtek. Ez 2007-ben történt”

Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és a rokonokkal beszélve gyűjtötte az adatokat és történeteket. A családtörténeti könyve németül, már 2011-ben megjelent, a magyar fordítás váratott magára, végül Őseim földje – A Kálnoky család története címmel, ebben az évben (2023.) megjelent magyarul is. A háromszéki, kőröspataki gyökerű nemesi família, a Kálnokyak históriája végigkíséri a letűnt századok erdélyi, illetve osztrák-magyar történelmét.

kalnoky

Boris Kálnokyval a Liszt Intézet vezetője, Szebeni Zsuzsa színháztörténész beszélget, akinek köszönettel tartozunk, hogy lehetővé tette a kötet brassói bemutatását is.

A szerző dedikálja a könyvet.

Érdeklődni 0740420638 tel. HBE