ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Világszerte nyílnak már az orgonák – bemutatták a Tamás Gábor-interjúkötetet

Forrás: 
Krónika Online, 2016. dec. 12.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be pénteken Szucher Ervin interjúkötetét, amelyet Tamás Gábor énekessel készített.

Tamás Gábor kétségkívül az a személyiség, akit elsősorban az erdélyi embereknek nem kell bemutatni. Talán nincs olyan, aki életében legalább egyszer ne hallotta volna a Donát úti orgonák című slágerét, és ne tudná azonosítani az énekest fényképről. És mégis: ahogyan a legtöbb, ismertnek gondolt emberrel ez megtörténik, néhány dalon, történeten kívül szinte semmit nem tudunk arról, ami a reflektorok fényei mögött történt, vagy történik vele.

A nem kevés fehér folt kiszínesítéséhez járul hozzá Szucher Ervin, a Krónika újságírójának Tamás Gáborral készült életútinterjúja. A beszélgetések nagyjából két évig tartottak, hol a világháló segítségével, hol pedig személyesen vallott megkapó őszinteséggel életéről a művész.

Rajongói számára talán mindig is egyértelmű volt, hogy Tamás Erdélyben, Kolozsváron született, aztán valamikor a 70-es években elhagyta Romániát, és Svédországban telepedett le. Ám a miértekre bizonyára csak kevesen tudnának válaszolni. Mert nyilván a színpadról nem mesélte el távozásának történetét, sem azt, hogy miért nem tért vissza. A beszélgetésekből kiderül az is, hogy negyven évvel ezelőtt, az új haza, Svédország megválasztásának egészen prózai okai voltak. Megismerhetjük ugyanakkor a kötetből a gyerek Tamás Gábort, barátait, első lépéseit a zene terén, munkatársait, együtteseit, családját és megannyi mást, ami emberközelbe hozza a művészt. Mert a ragyogáson túl is van élet, és a legszebb dalok is kemény munka eredményei.

Szerethetjük vagy nem Tamás Gábor egyéniségét, művészetét, dalait, de azt el kell ismernünk, hogy – a kötet előszavát író Szász István Tast idézve –„ő a szolgálat szelleme”. Hiszen számára a magyarság szolgálata az egész világra kiterjedt, neve és ezáltal Erdély egzotikus országokban is ismertté vált.
A dedikálással egybekötött könyvbemutató végén Tamás Gábor díjat vehetett át Széman Pétertől, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnökétől, a díjjal az erdélyi magyarságért végzett tevékenységét ismerték el. A Csak a szívünkben nem száll az idő című, remek képanyaggal ellátott kötet a Világhírnév Kiadónál jelent meg.

Nánó Csaba, Krónika, 2016. december 12.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés