ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Világmegismerés a fényképezési technika révén

Forrás: 
Szabadság, 2012. január 14.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang
 
Kabán József és Jolán művészfotó kiállítását nyitották meg csütörtök délután a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Házigazdaként Dáné Tibor Kálmán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke emlékezett a másfél évvel ezelőtt elhunyt Kabán Józsefre, akinek mostani tárlata szerencsésen egybeesett a Romániai Fotóművészet Napjával: mint mondta, ez azért is helyénvaló, mert a művész mindkét kultúrát szolgálta.


Albert Júlia, Kabán Jolán és Kántor Lajos a megnyitón - ROHONYI D. IVÁN

Kántor Lajos irodalomtörténész Kabán József életművét a professzionizmus és az amatőrizmus jó egyvelegének nevezte, hangsúlyozva: nem elégedett meg az igazságszolgáltatásban végzett mindennapi mechanikus fényképezéssel, hanem a világ jobb megismerésére törekedett, amikor munkáját művészi szintre emelte – s tette mindezt az emberekkel kötött személyes kapcsolatok révén. Eredeti kompozíciói a legkülönbözőbb rendezvényeken születtek, technikailag igyekezett kísérletezni, továbbfejleszteni az élményt. Mint kiderült, a Kolozsvár Társaság néhány hónap múlva kötetet jelentet meg Kabán József életpályájáról. Kabán Jolán munkái pedig, aki személyesen jelen volt a megnyitón, főleg természetfotókban konkretizálódtak.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt emelte ki, hogy Kabán József olyan pillanatokat tudott megragadni, amelyekre a festészet képtelen, bebizonyítva, hogy a fényképezésre szükség van a világháló korszakában. Véleménye szerint a kiállítás anyagát elektronikusan is terjeszteni kell a nagyvilágban, hogy az elszármazott kolozsváriak szintén részesei lehessenek az élménynek.

Befejezésként Albert Júlia színművész Reményik Sándor- és Áprily Lajos-versekkel színezte a rendezvényt. A kiállítás január 26-ig, hétköznapokon 12 és 17 óra között látogatható.

Ö. I. B., Szabadság,

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés