ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

A vers az, amit lájkolni kell

Forrás: 
foter.ro, 2014. április 27.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Így is összegezhetjük a kolozsvári Versverseny tanulságait. Gálaest sok derűvel, borral és Markó Bélával.

A Kolozsvári Televízió Erdélyi Figyelő című műsora idén harmadik alkalommal rendezte meg az elmúlt évek legjobb erdélyi verseinek versenyét, a díjátadót a Györkös Mányi Albert Emlékházban tartották. Kérdés persze, hány lájk kell ahhoz, hogy egy jó vers nemcsak jó, hanem sikeres is legyen? Merthogy Víg Emese főszervező szerint a győztes vers jelen esetben nemcsak jó, de sikeres is, lájkolta az istenadta nép.

Tizenegy erdélyi költő tizenegy verse szállt ringbe tizenegy színész előadásában a virtuális világban, egészen pontosan a Facebookon, keresve olvasók és barátok kegyeit – s aki nem tudott dönteni, hát lájkolhatta mindegyiket, akár többször is. A jelen lévő Lövétei Lázár László szerint – aki, teljesen véletlenül, Víg Emese egyetemi kollégája is volt valaha többedmagával a versenyző poéták közül – a világválság egyik fő oka a Facebook, lájkolunk és posztolunk munka helyett, ő juszt is a földön él, rühelli is erőst a virtuáliát, mint Jónás a prófétaságot. Nem csoda, hogy nem az ő verse lett a győztes.

A több mint kétórásra nyúlt rendezvényen volt minden, mi szem-szájnak ingere, werkfilm a színészekkel a  boszorkánykonyhák titkairól, beszélgetés a színészekkel, költőkkel, a babérkoszorú kiosztása a győztesnek – Markó Bélának, akinek Csatolmány című versét élőben is meghallgathattuk Laczkó Vass Róbert és Szép András tolmácsolásában.

Sőt, az ezúttal nem szenátori minőségében jelen levő Markó Béla – aki az aradi Szabadság-szobor jubileumi ünnepsége helyett választotta a kolozsvári versgálán való részvételt – szándéka ellenére is szép politikusi beszédet rögtönzött a versírás fölötte szükséges voltáról. A rangidős Markót a legfiatalabb költő, Visky Zsolt  A halálos vers című poémája követte a sorban, harmadikként László Noémi Édes-keserű dala ért célba.

Költők, színészek és szerkesztők ismerkedtek alaposabban egymással, röpködtek a Bélák és a Gyurik, Víg Emese tegeződött széles nyilvánosság előtt, pedig pertut csak a rendezvény végén ihattak Csávossy György jóvoltából. S új költőt is avattak Albert Csilla színművésznő személyében, javasoljuk Demény-paródiáját a következő évi Versversenybe. S bár az úri közönség széles jókedvében végül nem perdült táncra, de telt kupa mellett, bort iszogatván Aphrodité és a Múzsák szép adományain elmélkedtek.
 
Akik pályáztak a Lőrincz Gyula által készített (nem mellesleg pálinkás flaskát is tartalmazó) fődíjra:
 
Demény Péter: Művelt hetéra dala, előadja Albert Csilla
Egyed Emese: Előleg, zálog, előadja Imre Éva
Fekete Vince: A szülőföld kartotékai. Egy nyelv, előadja Kali Andrea
Jánk Károly: Ma is, előadja Viola Gábor
Karácsonyi Zsolt: Peremvers, előadja Köllő Csongor
László Noémi: Édes-keserű dal, előadja Kántor Melinda
Lövétei Lázár László: Ködök, előadja Vindis Andrea
Markó Béla: Csatolmány, előadja Laczkó Vass Róbert és Szép András
Papp Attila Zsolt: A világ végén, előadja Csutak Réka
Sántha Attila: Hatodik razglednica, előadja Váta Lóránd
Visky Zsolt: A halálos vers, előadja Farkas Lóránd
 
Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés