ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Túrakönyv a Retyezátról 765 képpel

Forrás: 
Szabadság, 2013. június 7.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

A 3. Ünnepi Könyvhét keretében mutatták be a Györkös Mányi Albert Emlékházban Székely Árpád székelyudvarhelyi földrajztanár túrakönyvét a Hunyad megyei Retyezát-hegységről. Miután Kós Katalin, a ház ügyvezetője köszöntötte a népes közönséget, Farkas György, a Sapientia EMTE kolozsvári karának társult oktatója ismertette az öt fejezetből álló könyvet.

Farkas György először elmesélte azt a legendát, amely a Retyezát különös formáinak keletkezéséről szól. – A Retyezátban szétszóródott kövek is őrzik annak a bátor legénynek az emlékét, aki levágta a sárkány fejét, és így megszabadította a vidék fiatal lányait attól, hogy feláldozzák őket a sárkánynak – hangzott el. Farkas Györgytől megtudtuk: a szerzőnek ez a második túrakalauza a Retyezátról, miután tavaly megjelent az első, kisebb terjedelmű könyve. – Az első fejezet természettudományos összefoglaló, a második pedig a túraleírásokat (szálláshelyeket, hegyimentő elérhetőségét, jelmagyarázatot) tartalmazza. A harmadik fejezet a legnagyobb, ebben olvashatjuk a túrázás alapszabályait, és bemutatják a 31 túrautat is. A negyedik fejezetben a várromokról, műemlék templomokról olvashatunk. Tudásunk bővítésére szolgál az ötödik, egyben utolsó fejezet, amely hegyvidéki kisszótárnak tekinthető. A 276 oldalas könyvben 765 fotó és térképmelléklet is található – magyarázta a méltató.

Székely Árpád földrajztanár vetített képes előadásának köszönhetően képzeletben mi is bejárhattuk a Retyezát-hegységet, megmászhattuk a különböző csúcsokat, gyönyörködhettünk az ottani tavakban. Különleges élményt nyújtott az a fényképes összeállítás, amely ugyanazt a földrajzi tájat mind a négy évszakban bemutatta. Székely Árpád elmondta: a túrakalauzában található fotókat 2008–2012 között készítette.

Nagy-Hintós Diana, Szabadság, 2013. június 7.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés