ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Tudjuk, hogy mit üzentek az utókornak Sütőék

Forrás: 
Székelyhon, 2017. nov. 26.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Sütő András pusztakamarási szülői házának kerítésében időkapszulát találtak felújítás közben. A papírlapon, amelyet a kapszula tartalmazott, az építés időpontja – 1974. július 29. – olvasható, illetve az építtetők neve. A házat fenntartó és működtető Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) az emlékházban állította ki a emléklapot.

Az idén is folytatta az EMKE Pusztakamaráson Sütő András szülői házának felújítását, a ház után az udvar és a mellékhelyiségek következtek, valamint a kerítés rendbetétele. Széman Péter, az EMKE országos elnöke lapunknak elmondta, érdekesség az időkapszula, amelyre rábukkantak, hiszen azt bizonyítja, hogy az építtetők gondoltak a jövőre is, és felírták a lapra a dátumot, illetve azoknak a nevét, akik a munkálatokban részt vettek, sőt azokét is, akik az aznapi ebédet főzték.

A lapon azt írja, hogy „Készült 1979. július 29-én, a pusztakamarási hirdető Păsălău halála napján.” Hogy ki lehetett az említett Păsălău, az EMKE-elnök szerint bárki vagy bármi, akár egy háziállat, kutya vagy macska, de még egy tyúk is, amelyet az ünnepi ebédhez használtak. A továbbiakban felsorolják az építőmesterek nevét: id. Sütő András, Sütő Gergely, ifj. Sütő Gergely, Sütő József, Kutas János, valamint a „kantinfelelősöket” is, „főszakácsok”: Sütő Berta, Sütő Mária. Az időkapszula készítője ifj. Sütő Gergely volt – olvasható még a fehér lapon, amely ezentúl a házban, a kiállítás részeként látható.

Az emlékházban Sütő András személyes tárgyai, értékei kaptak helyet, például az írógépe vagy a vadászkalapja, könyvei, a belső szobában, ahol a szülei laktak, a bútorok, a berendezési tárgyak tekinthetők meg.

Az RMDSZ és az EMKE közös tulajdonát képező szülői ház felújítási munkálatai három éve kezdődtek el, azóta sikerült a nyári konyhát teljes egészében rendbe hozni, a törött lábú asztalt az udvar végében, valamint a Sütő András Baráti Társaság jóvoltából az udvaron álló kutat. Az idén rendbe tették az udvarra vezető bejárati hidakat, illetve az udvari járdát, a turisztikai hasznosítás érdekében pedig építettek két illemhelyet is. Felújították a kerítéseket mind a külsőt, mind a belsőt – magyarázta Széman Péter, aki elmondta, a csűrrel szeretnék folytatni, de még nem döntötték el, milyen funkciót adjanak, hogyan hasznosítsák azt. „Reményeink szerint jövőben befejeződnek a felújítási munkálatok” – fogalmazott az EMKE-elnök. Hozzátette, igaz, még nem tudja, milyen pénzből, de eddig sikerült a kitűzött célokat megvalósítani.

Pusztakamarásra csoportok látogatnak leginkább, diákok, irodalomkedvelők, Sütő András-rajongók. Az író szüleinek házát, az ott berendezett kiállítást tekintik meg, illetve a falu református templomát, valamint a falu feletti dombon a temetőt.

Antal Erika, Székelyhon, 2017. nov. 26.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés