ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Tóth Orsolya Matizzal Albániában címmű fotókiállítása nyílt meg Kolozsváron

Forrás: 
Krónika, 2012. április 20.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

„A volt jugoszláv államokon át Albániába vezető úton az 1992–95 közti délszláv háború virító fehér emlékművei nagyon sok helyen és nagyon váratlanul kerülnek az ember elé. Az Albániára jellemző káosz helyett azonban mégis a nyugodt, békés életformát próbáltam megragadni” – ismertette kérdésünkre Tóth Orsolya fotográfus, operatőr Matizzal Albániában címmű fotókiállításának kiemelt témáit a Kolozsváron az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban megrendezett szerda esti tárlatmegnyitót és élménybeszámolót követően.

Hozzáfűzte: tulajdonképpen egy 2010-es nyaraláson készült fotókból válogatta ki a tárlat képanyagát. „Igyekeztem olyan képeket kiválasztani, amelyek nemcsak az ország, a városok hangulatát mutatják be, hanem egy kicsivel többet is elmondanak” – részletezte. Ugyanakkor elmondta, a kiállítás ötlete a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetőjétől, Kós Katalintól származik, ő javasolta, hogy a nyaralás során készített fotókból válogassanak össze egy kiállításravalót.

A vetítéssel egybekötött élménybeszámolóban több boszniai, horvát és albán város jellegezettségeit ismerhette meg a kolozsvári közönség.

A legsokkolóbb képek Szarajevóban készültek, itt másfél évtizeddel a délszláv háború után is láthatók a szétlőtt épületek, golyónyomok a falakon, rengeteg fehér síremlék, ugyanakkor a belvárosi sétálóutca semmiben sem különbözik a nyugat európai országok városaiban megszokottaktól. Útjuk során lépten-nyomon szembesültek az esztelen népirtás nyomaival, rengeteg sírkő emlékeztet a mészárlásokra.

Tóth Orsolya szerint Albániában az őrült közlekedés mellett a tengerparti kukákban „legelésző” tehenek nyújtanak szokatlan látványt az oda tévedő turistáknak. Mint elmondta az albánok jelenleg olyan körülmények között élnek, mint mi 1989 előtt. A tömbházakban a folyóvíz ugyanis nem mindig működik, ezért az épületek tetejére távolról is jól látható, óriási tartályokat szereltek, hogy felfogják az esővizet.

z egyik albán asszonytól megtudták,  előfordul olykor, hogy elveszik a villanyt, az áramszolgáltatás akár 24 órára is szünetelhet. „Úgy tűnik azonban, az albánok derűs nyugalommal veszik tudomásul a máshol elviselhetetlennek számító körülményeket” – foglalta össze Tóth Orsolya a Daewoo Matiz személygépkocsival végigjárt útjuk tapasztalatait.

Kiss Előd-Gergely, Krónika, 2012. április 20.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés