Teleki Pál-érdemrend Muzsnay Árpád EMKE-főtanácsosnak

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem mondása jegyében negyven évvel ezelőtt alakult a kelet- és közép-európai térség első polgári összefogása, a Bethlen Gábor Alapítvány. Díjátadó ünnepségét, melyen a magyarságért kiemelkedő szolgálatot tevő személyeket ismerik el, minden évben névadója születési évfordulójához kötődő naphoz közeli hétvégén rendezi. Idén 2022. november 5-én, szombaton délelőtt 10 órától tartották a Pesti Vármegyeháza dísztermében (Budapest, Városház u. 7.).

A TELEKI PÁL–ÉRDEMÉREM a merjünk magyarok lenni! elv jegyében született 2006-ban, az alapítványnak mintegy becsületrendjeként. Az idén hárman kapták a kitüntetést, köztük két erdélyi, Gábor Csilla egyetemi tanár, valamint Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa.

Muzsnay Árpád Szatmárnémetiben született, a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen végzett, hosszú pályája visszavezette Szatmárba. 1974 óta rendszeresen publikáló újságíró, kulturális szervezőként is aktív: tagja volt RMDSZ-nek, de a nevéhez fűződik az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület újjászervezése is 1991-ben Brassóban, valamint Kölcsey emlékének ápolása Sződemeteren és a szatmári térségben, továbbá Dsida Jenővel és Páskándi Gézával kapcsolatos kutatásai. Mindezekért korábban Bocskai-díjat, EMKE-életműdíjat, illetve Fábry Zoltán-díjat is kapott.

A mostani kitüntetéssel kapcsolatban a laudátor, Bakos István kurátor megjegyezte, hogy Teleki Pál szobrát, Rieger Tibor alkotását nem állíthatták fel annak idején Budapesten, de mintegy élő szoborként építi az a 110 személy és 16 közösség, amely a róla elnevezett díj kitüntetettje.

Ezúton gratulálunk eme rangos díjhoz!