ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

A teknős házáról kért tervrajzot a nyúl, kukacot szállított az énekesmadár

Forrás: 
Szabadság, 2018. nov. 26.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Kvízverseny, játék és licit a magyar nyelv napján

Először ünnepelte meg együtt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), annak ifjúsági szervezete, az EMKISZ és az Életfa Családsegítő Egyesület a magyar nyelv napját és a szórvány napját. Mint ismeretes, előbbit november 13-án, míg utóbbit november 15-én ünnepeljük. A civil szervezetek összefogtak, és kreatív, ötletes, változatos programot szerveztek november 24-én, szombaton az Életfa Családsegítő Egyesület székhelyén. Mivel a tematikus napot a centenárium jegyében tartották meg, így a fiatalok az okostelefonok segítségével megejtett bejelentkezést követően kvízversenyen is részt vettek, amelynek során minden kérdés az 1918-as gyulafehérvári határozathoz kapcsolódott. Ezen kívül voltak nagyon ötletes játékok, fejtörők, míg egy másik teremben az adventhez illő kézműves tevékenységek zajlottak: üdvözlőlapokat, ajándékdobozokat, üvegdíszeket készítettek.

A magyar nyelv napját „Az ifjúság a jövő” címmel hirdették meg a szervezők, a résztvevők pedig az Apáczai- és a Báthory-líceum és a Református Kollégium diákjai sorából kerültek ki. Először kvízversenyre került sor, amelynek során a versenyzőknek, akik okostelefonjukkal jelentkeztek be és vettek részt a versenyen, tizenegy kérdésre kellett válaszolniuk. Megtudtuk: a gyulafehérvári nagygyűlésen elfogadott határozaton dátumként egyaránt szerepel 1918. november 18-a és december 1-je, mivel mind a régi, mind az új naptár szerinti időt ráírták. A határozat kérte a választójog megadását férfiaknak és nőknek – 21. éves koruktól, illetve a történelmi jelentőségű dokumentumra hatott az akkor Angliában zajló második ipari forradalom is. A gyulafehérvári nemzetgyűlés a szövetségeseknek megköszönte, hogy „kimentették a civilizációt a barbárságból”. A játékvezető, Széman Emese Rózsa, az EMKE kulturális referense is elismerte, hogy a válaszadásra alaposan fel kellett készülni.

Búvárszemüveget kértek Mózestől

Ezt követően többféle nyelvi játék vette kezdetét. A szabályokat Tamás Csilla EMKISZ-elnök ismertette: például egy alapszituációból kiindulva megszabták, hogy a négy résztvevő közül az első csak egy-, a második két-, a harmadik három-, a negyedik résztvevő pedig négyszavas mondattal válaszolhat a játékvezető által feltett kérdésekre. Például Mózestől, a zsidók képviselőit játszó diákok búvárszemüveget kértek, amivel átmehettek a Vörös-tengeren; a három birka elnevezésű csapat pedig a vegetáriánus életmód előnyeit ecsetelte a farkasfalka vezetőjének. Egy másik játék során a játékvezető kérdéseire is kérdésekkel lehetett válaszolni. Egy harmadik játék arra vonatkozott, hogy a résztvevőknek megadták: melyik az a két mondat, amelyet használhat. Egy új játék során meghallgathattuk, hogyan győzi meg a kukac az énekesmadarat, hogy vigye át őt a zöldtől a piros almafáig, vagy hogyan kért a nyúl tervrajzot a teknős házáról.

Déli egy órától kezdődött a nyelvi feladatokat tartalmazó anyanyelvi licit Széman Emese Rózsa vezetésével, amikor az eddigi résztvevőkhöz – három tizenkettedikes báthorys diáklányhoz és egy nyolcadikos apáczais fiúhoz csatlakozott a Református Kollégium négy kilencedikes diákja. A liciten összesen 25 kérdésre kellett válaszolni a három csapatba tömörült iskolásoknak. Először az alliteráló formában tolmácsolt mondatokról a versenyzőknek ki kellett találniuk, hogy melyik közmondásról volt szó. Majd értelmes sajtóhibákat olvasva jöttünk rá, hogy nem a férjeket, hanem a férgeket irtják, a régészek nem az ásításokat, hanem az ásatásokat folytatják, a szurkálók pedig… szurkolók. Ezt követően állatokkal kapcsolatos közmondásokat oldottak meg percek alatt a versenyzők. Majd ismert regénycímeket kellett kitalálni. Szerencsére a fiataloknak nem okozott gondot, hogy a „Két régi rozoga tölgy” voltaképpen Jókai Mór És mégis mozog a föld regényének címét jelenti. Viszont elég sok időbe telt, amíg az „Arám szörnyű álmok szívén” nyakatekert „címről” a fiatalok rájöttek a középkorúak által jól ismert Sütő-regény (Anyám könnyű álmot ígér) címére. A licitet végül az „A”-csapat nyerte meg.

Karácsonyi ajándékok készültek

E közben egy másik teremben készültek a karácsonyi üdvözlőlapok, ajándékdobozok, üvegdíszek. Majd a Vakok és Gyengén Látók Speciális Iskolája és a Donát negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceum tanulóinak műsora következett Cseh Katalin magyartanár irányításával. Péntek János nyelvész, nyugalmazott egyetemi professzor a szórványban észlelhető nyelvi folyamatokról, Balázs Imre József költő, szerkesztő az írott és a beszélt nyelv viszonyáról, míg Széman Emese Rózsa A. Weress Margit (1894–1975) magyartanárról értekezett. A rendezvény záró mozzanataként bemutatták Balázs Imre József Kirándulás a felhőben című kötetét.  

Nagy-Hintós Diana, Szabadság, 2018. november 26.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés