ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Szerelmes szakácskönyv szingliknek

Forrás: 
Szabadság, 2019. október 11.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang
Szórakoztató irodalmi műként, romantikus történetként jellemezte saját könyvét Székely Ervin újságíró a könyv kolozsvári bemutatóján, szerdán este a Györkös-emlékházban. A szerzőt Márton Evelin újságíró író, a Bukaresti Rádió magyar adásának szerkesztője faggatta a könyv keletkezéséről. És hogy a közönség ne csak szellemi táplálékot vegyen magához, az esemény végén megkóstolhatta a Kolozsvári Református Kollégium szakiskolájába járó szakácsjelöltek által elkészített halkrémet, tojáskrémet és zsidótojást.
 

– Ez a könyv regény is, receptes könyv is. A kezembe került John Lanchester Érzéki utazás című könyve, amelyben nemcsak az ételeket írta le, hanem kultúrtörténeti eszmefuttatásokat is tartalmazott, de nekem nem sikerült ilyen könyvet írni – fogalmazott a szerző, aki eredetileg szakácskönyvet akart írni, de mivel napjainkban nem készül kép nélküli szakácskönyv ezért megváltoztatta az elképzelését. – Elhatároztam, akkor is megírom, ha nem veszi meg senki. A romantikus, fordulatos történet végén győz a szerelem – válaszolt Márton Evelin újságíró kérdésére a szerző, Székely Ervin, aki a főzést olyan alkotási folyamatnak tartja, amely során lehet ugyan kísérletezni, de nem szabad azt túlzásba vinni.


 

Megtudtuk: az újságíró és egykori képviselő kényszerűségből kezdte el a főzést: a családja Nagyváradon élt, ő pedig Bukarestben dolgozott. A főzés számára örömforrás, kikapcsolódás volt. Székely Ervin elmondta: Bukarestben kevésbé fontos az, hogy a recept előírásait betartsák. „Nálunk ezt így csinálják” – mondták egyszer Székelynek, aki egy bukaresti vendéglőben kifogásolt egy ismert ételt, amely köszönő viszonyban sem volt azzal, amit a recept előírt. A könyv nemcsak recepteket tartalmaz, hanem támpontot nyújt a konyha felszereltségére, az alapélelmiszerek bevásárlására is.

A Kolozsvári Református Kollégium szakácsikolájának diákjai remekelték a falatokat

Elég belepillantani a kötetbe, azonnal leköt a benne szereplő fiatalok romantikus története, amelyet ételreceptek „szakítanak” meg. Több mint tíz előétel – köztük van a könyvbemutató helyszínen megkóstolt zsidótojás, tojáskrém és halkrém receptje is –, hatféle leves, több mint harminc főétel és hatféle desszert receptjét ismerhetjük meg, miközben örömmel és derűvel olvashatjuk a regény főszereplőinek történetét, azaz a Jóravaló Mátyás és Szilva közötti kapcsolat alakulását, ami végül házasságkötéshez vezet.

Nagy-Hintós Diana, Szabadság, 2019. október 11.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés