Székházavató és a Magyarság Harangja testvérharangjainak átadója Lakiteleken

2020. október 3-án avatták fel a Nemzeti Művelődési Intézet új, impozáns székházát Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, egy tematikus Kárpát-medencei nap keretében. 

Az NMI ezen a napon adta át azt összetartozást jelképező Magyarság Harangja testvérharangjait öt határon túli kulturális szervezetnek. A harang anyaországi példánya a székház díszkertjében magasodó Emlékezet Tornyában található, melyet a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én szentelt fel dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke.

A székházavatás napjától, 2020. október 3-tól a harang minden nap azonos időben – 15 óra 13 perckor, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását kimondó Alaptörvény aláírásának perceiben (2011. április 25., 15:13) – szólal meg a lakiteleki székházban, hogy egy-egy település nemzeti kultúrát megtartó egyleteire, civil szervződéseire, a közösség által elért eredeményeikre emlékeztesse a magyarságot.


Závogyán Magdolna, az NMI elnöke, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Dávid István orgonaművész

A koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében az EMKE elnöke, dr. Széman Péter nem tudott részt venni az eseményen, az EMKE harangját a szervezet tiszteletbeli elnökének, dr. Dávid Gyulának öccse, dr. Dávid István orgonaművész vette át. 

 

Az eseményről részletes beszámolót olvashatnak, illetve virtuális sétát tehetnek a székházban, ha felkeresik az NMI honlapját!

 

Fotók: NMI, Dávid-család