Somai József közgazdászt köszöntötték Kolozsváron

Civil jóság – civil hatékonyság című tanulmánykötet bemutatásával köszöntötték Somai József Wekerle-életműdíjas közgazdászt 85. születésnapja alkalmából korábbi munkatársai a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) hétvégi kincses városi rendezvényén.

Bodó Barna, a civil szervezetek szövetségének elnöke elmondta, születésnapi meglepetésnek szánták a Somai munkásságát méltató kötetet. „Ha nincs a közösségnek mintaadó, idős, tapasztalt embere, akkor az a közösség szegény. Somai József egyszerűen erdélyi közkincs” – méltatta az RMKT alapítóját Bodó Barna. A kötet szerzői között számos ismert közéleti személyiség megtalálható. „Minden szövegnek közös mottója a szeretet és tisztelet Jóska bátyánk iránt” – hangsúlyozta Bodó.

Péntek János nyelvész, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke a kötet címét is megmagyarázta. Mint kifejtette, a jóság kifejezés alatt a legtöbben a gyengeséget értik, azonban a Somai József jóságában benne van a hatékonyság és az erő is. Az akadémikus egyben megfogalmazta a civil jóság mibenlétét is, ami nem más mint „elkötelezettség lekötelezettség nélkül”.

Az ünnepi eseményen számos korábbi munkatársa méltatta Somai József közéleti szerepvállalását. A beszédeket követően a MCSZESZ a „Legigazibb civil” oklevelet adományozta Somai Józsefnek. Az EMKE is életműdíjjal tüntette ki. Az ünnepelt megköszönte a meglepetést, és elárulta, hogy szerinte miért fontosak a közösségi ügyek. „A család a közösség része, ha a közösséggel nem foglalkozunk, azt a család is megsínyli” – fogalmazott Somai József.

Kiss Előd-Gergely, Krónia Online, 2016. szeptember 11.